archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Pohjoismais-baltialaista living labs -yhteistyötä innovaatiotoiminnan tehostamiseksi

Tanska, Norja, Ruotsi ja Islanti ovat sitoutuneet rahoittamaan Living Labs in the North (LILAN) –ohjelmaa, jossa autetaan pohjoismais-baltialaisia organisaatioita kytkemään tavalliset ihmiset osaksi innovaatioprosesseja ja tekemään yhteistyötä innovaatioiden aikaansaamisessa.

Julkaistu

Tanska, Norja, Ruotsi ja Islanti ovat sitoutuneet rahoittamaan Living Labs in the North (LILAN) –ohjelmaa, jossa autetaan pohjoismais-baltialaisia organisaatioita kytkemään tavalliset ihmiset osaksi innovaatioprosesseja ja tekemään yhteistyötä innovaatioiden aikaansaamisessa.  

Tanska, Norja, Ruotsi ja Islanti ovat yhdessä koonneet 2 miljoonan euron budjetin vahvistaakseen yhteistyötä viidessä pohjoismaassa sekä Liettuassa ja Latviassa. LILAN-ohjelma on syksyn aikana valmis ottamaan vastaan rahoitushakemuksia sekä tekemään strategista yhteistyötä pohjoismais-baltialaisten valtioiden kanssa. LILAN-ohjelma luo yhteistyötä tutkimus- ja kehitystyön ja julkisen sektorin välillä, ja sen projektit tekevät työtä yli organisaatio-, sektori- ja valtiorajojen.  

Living Labs on erityinen ihmislähtöisen innovaatiotoiminnan metodi, joka tarjoaa ihmisten arjessa kehittämisympäristön uusille tuotteille, palveluille ja prosesseille. Menetelmä tarjoaa innovaatiotoiminnalle mahdollisuuden reagoida tavallisten ihmisten tarpeisiin ja ideoihin siitä, minkälaisia tuotteita ja palveluita nämä tarvitsevat ja miten heidän haasteitaan voisi ratkaista.  

Pärjätäkseen vallitsevassa taloustilanteessa organisaatioiden olisi nyt pystyttävä innovatiivisuuteen ja käyttäjätarpeiden kuuntelemiseen, jotta ne pystyisivät vähentämään kehittämiskustannuksia ja tuottamaan osuvampia tuotteita ja palveluita. LILAN-ohjelmaa valmistelleet innovaatio- ja tutkimusorganisaatiot uskovat, että Living Labs voisi ajattelutapana tarjota pohjoismais-baltialaisille organisaatioille tähän mahdollisuudet. Ohjelman valmistelussa mukana olleet suomalaiset tahot toivovat ,että Suomestakin löytyy vielä sopiva rahoittaja ohjelmalle. Tällöin myös suomalaiset yhteistyöprojektit voisivat saada ohjelmasta rahoitusta.  

LILAN-ohjelma esittäytyy Fire and Living labs – Future by the People -kongressissa Luleåssa, joka on yksi Ruotsin EU-puheenjohtajakauden käynnistävistä tapahtumista. Tekesin teknologia-asiantuntija Jaana Kuula kommentoi LILAN-ohjelmaa kongressissa seuraavasti:

– Esimerkiksi Pohjois-Suomen talousalueen merkitys on kasvamassa Barentsinmeren elinkeinollisen voimistumisen ja mahdollisen Islannin EU-jäsenyyden myötä. Nyt pohjoisessa on syntymässä uutta rajat ylittävää kehitystyötä, jonka tehostamiseksi living labs -konsepti voisi olla todella hyvä työkalu.  

– Pohjoismaissa on jaettu hyvinvointiyhteiskunnan arvopohja, ja pohjoismaisella yhteistyöllä on ennenkin tehty paljon hyvää. Nyt hyvinvointiyhteiskunta on isojen haasteiden edessä, ja Living Labs -ajattelutavan edustama käyttäjä- ja ihmislähtöinen kehityspolitiikka voisi olla mahdollisuus ratkaista nämä haasteet yhdessä, kehitysjohtaja Ossi Kuittinen Sitrasta pohtii.

Lisätietoja 

Tarkemmat tiedot LILAN-ohjelmasta, ohjelmaa valmistelevien organisaatioiden yhteystiedot sekä tiedot ohjelmaan hakemisesta löytyvät ohjelman verkkosivuilta.  

Tarkempia lisätietoja antavat:
Kehitysjohtaja Ossi Kuittinen, Sitra, etunimi.sukunimi@sitra.fi, puh. (09) 6189 9221
Teknologia-asiantuntija Jaana Kuula, Tekes, sähköposti etunimi.sukunimi@tekes.fi, puh. 010 60 24513