uutiset
Arvioitu lukuaika 2 min

Reilun datatalouden sääntökirjalla kysyntää Euroopassa

Sitran sääntökirja käännettiin portugaliksi, koska etenkin pk-yritykset tarvitsevat käytännön työkaluja omalla kielellään.

Kirjoittaja

Kirsi Suomalainen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet, Sitra

Julkaistu

Sitran hankkeessa koostettu Reilun datatalouden sääntökirja ohjaa erilaisten digitaalisten palvelujen kehittämistä ja tarjoaa pelisäännöt dataa jakaville verkostoille. Sen neuvojen avulla tieto liikkuu dataverkoston jäsenten kesken sujuvasti, läpinäkyvästi ja turvallisesti. Yhdessä sovitut pelisäännöt vahvistavat luottamusta.

Sääntökirja sisältää raamit, sopimusmallit ja työkaluja dataverkoston rakentamiseen. Siinä kuvataan oikeudelliset, liiketoiminnalliset, tekniset ja hallinnolliset säännöt sekä eettiset ohjenuorat, joita organisaatiot noudattavat dataverkostossa, kun ne jakavat keskenään dataa.

”Aiemmin saatavilla ovat olleet suomen- ja englanninkieliset versiot, mutta havaintojemme mukaan etenkin pk-yritykset tarvitsevat työkaluja omalla kielellään”, kertoo johtava asiantuntija Jyrki Suokas Sitrasta. ”Samaan päätyivät portugalilaiset yhteistyökumppanimme terveysministeriössä (Serviços Partilhados do Ministério da Saúde, SPMS) ja niinpä sääntökirja käännettiin portugaliksi.”

”On upea nähdä, kuinka hankkeessamme kehitetyt työkalut ja konseptit leviävät kansainväliseen käyttöön. Yksi hienoimmista esimerkeistä tulee Portugalista, jossa sääntökirja on löytänyt tiensä osaksi kansallista terveysdatastrategiaa”, kertoo projektijohtaja Jaana Sinipuro Sitrasta. ”Data on saanut sille kuuluvan arvon ja datastrategiaa johdetaan yhteisen hallintamallin avulla. Yhteistyökumppanimme Portugalissa ovat tunnistaneet jo useita hallintamallin tuomia etuja: organisatorinen oppiminen ja sitouttaminen, kansallisten sidosryhmien tietoisuuden lisääminen sekä helpot työkalut kuten tarkistuslistat, mallipohjat ja sanastot. Oikein käytettynä sääntökirja vahvistaa yhteiskunnan luottamusta datan yleishyödylliseen käyttöön.”

Tuore käännös tarjoaa konkreettiset työkalut reilun datatalouden periaatteiden käyttöönottoon myös Euroopan toisella laidalla. Sääntökirja kehittyy edelleen ja tavoitteena on tuottaa helppokäyttöinen työkalu kaikenkokoisille yrityksille, sillä nykyinen versio 1.2 soveltuu parhaiten yritysjuridiikan ammattilaisten käyttöön.

Sääntökirja on tuotettu osana Sitran IHAN-projektia, jossa rakennetaan perustuksia reilulle datataloudelle. Siinä tulevaisuuden menestyvät digitaaliset palvelut pohjautuvat luottamukseen ja tuottavat arvoa kaikille.

Mistä on kyse?