archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Sijoittaminen ympäristöteknologiaan kasvamassa – Sitra käynnistää liiketoiminnan seurannan

Sitran Ympäristöohjelma käynnistää hankkeen, jossa selvitetään suomalaisiin ympäristöalan yrityksiin tehtyjä pääomasijoituksia ja sijoitustoiminnan kehitystä.

Julkaistu

Tiedote 16.3.2006

Sitran Ympäristöohjelma käynnistää hankkeen, jossa selvitetään suomalaisiin ympäristöalan yrityksiin tehtyjä pääomasijoituksia ja sijoitustoiminnan kehitystä. Hankkeessa selvitetään myös koko alan sijoitustoiminnan kehitystä ja seurantaa Euroopassa. Hankkeen toteuttaa Etlatieto Oy, ja selvitys valmistuu kuluvan vuoden syyskuussa. Selvityksessä Suomesta kerättävää tietoa vertaillaan Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta saatavaan tietoon.

Euroopassa ollaan jäljessä ympäristöliiketoiminnan kehityksen seurannassa verrattuna Pohjois-Amerikkaan. Kokonaiskuvaa alan kehityksestä on vaikea saada. 
– Nyt kun ala on nopean muutoksen kynnyksellä, pitäisi liiketoiminnan ja markkinoiden kehitystä seurata erityisen tarkasti ja tarttua uusiin kasvumahdollisuuksiin, toteaa Ympäristöohjelman ohjelmajohtaja Jukka Noponen

Pääomasijoittaminen puhtaisiin teknologioihin, cleantech-alueelle on maailmalla vauhdittumassa. Tällä hetkellä sijoittamisen kehitystä seurataan hyvin Pohjois-Amerikassa. Siellä kehitys viittaa koko ympäristöteknologia-alan kasvun nopeaan vauhdittumiseen. Vuoden 2005 viimeisellä vuosineljänneksellä pääomasijoittajat tekivät sijoituksia ympäristöteknologiayrityksiin 502 miljoonalla dollarilla. Kasvua oli 18 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen ja lähes 60 prosenttia vuoden 2004 vastaavaan vuosineljännekseen verrattuna. Koko vuonna 2005 sijoitettiin cleantech-alan yrityksiin 1,6 miljardia dollaria, joka on 34,9 prosenttia enemmän kuin vuonna 2004. Kasvu on jatkunut voimakkaana Pohjois-Amerikassa jo puolitoista vuotta. Lisäksi ympäristöliiketoiminnan osuus on suhteellisesti kasvanut Pohjois-Amerikan sijoitusmarkkinoilla. Kaikista pääomasijoituksista jo noin 10 prosenttia suuntautuu puhtaisiin teknologioihin. 

– Suomessa ympäristöalasta on vielä pirstaleinen kuva. Alalla on paljon pieniä yrityksiä ja harvoja isoja veturiyrityksiä sekä vielä vähemmän keskikokoisia alan yhtenäistäjiä. Kokonaiskuvan hahmottamiseksi Sitra on käynnistänyt lisäksi klusterikartoituksen alalla toimivista yrityksistä. Teemme myös pääomasijoituksia alan yrityksiin kehityksen vauhdittamiseksi, Noponen kertoo.
 
Alan kehityksen kokonaiskuvaa avataan 5.–6.6.2006 pidettävässä kansainvälisessä tapahtumassa Lahdessa. Cleantech Forum Lahti luo katsauksen Pohjoismaiden ja Itämeren alueen puhtaita teknologioita kaupallistavien yritysten rahoitukseen. Tapahtuma tuo yhteen ympäristöteknologia-alan yrityksiä ja sijoittajia. Cleantech Forum Lahti esittelee markkinoiden trendejä, ennakoi tulevia teknologioita ja esittelee sijoittajien näkemyksiä. Seminaarissa ovat puhujina mm. Euroopan investointipankin varapääjohtaja Sauli Niinistö, amerikkalaisen Cleantech Capital Group LLC:n johtaja Nicholas Parker sekä eurooppalaisia ympäristöteknologia-alan sijoittajia. 

Lisätietoja:

Ohjelmajohtaja Jukka Noponen, puh. (09) 6189 9430 tai 040 587 4323