archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Sijoitusvinkki: Terve elämä ja kestävä kehitys vahvassa nousussa

Innovative Investing in Food Chain -seminaarissa käytiin aktiivista keskustelua elintarvikealasta sijoituskohteena.

Julkaistu

Sitran ja ENFFIn (European Network for Financing Food Innovation) marraskuun lopussa järjestämässä Innovative Investing in Food Chain -seminaarissa kansainvälisten sijoitusyhtiöiden edustajat ja alan osaajat keskustelivat elintarvikealasta sijoituskohteena. Yhtä mieltä oltiin siitä, että Euroopan on aktivoiduttava investoinneissaan elintarvikealaan. Vahvasta terveystrendistä oltiin niin ikään samaa mieltä. Aktiivisinta keskustelua herätti, millainen yhtälö saadaan aikaan luonnollisuudesta, funktionaalisuudesta ja tehokkuudesta.

Luonnollisuus, rehtiys ja paluu pienempiin yksiköihin

Seminaarin aloituspuheen pitänyt, aamupäivän paneelin moderaattori Unilever Ventures´n johtaja Michael Lee herätti yleisön puheenvuorollaan ”The Zeitgeist of Food”. Hän kuvasi koko maailman elintarvikealaa historiallisesta, maantieteellisestä ja sosiaalisesta näkökulmasta.  – Suurimmalla osalla maailman väestöstä on vielä puutetta monipuolisesta ruuasta. Noin kahdelle kolmasosalle ihmisistä on haaste saada riittävästi energiaa tai suojaravinteita. Samanaikaisesti lihavuus alkaa globaalisti olla aliravitsemusta suurempi ongelma. Reilusti yli miljardi ihmisistä elää länsimaisessa hyvinvoinnissa. Yhä suuremmalla osalla heistä on rasitteenaan huonot elämäntavat ja liian energiatiheän ruuan mukanaan tuomat vaivat: lihavuus, korkea verenpaine ja kolesteroli.

Lee puhui uudesta merkittävästä ihmisryhmästä, jotka elävät yltäkylläisyydessä, ovat valistuneita ja kantavat huonoa omaatuntoa. Tämä kasvava, vaativa joukko on saanut tarpeekseen pakatusta teollisesta ruuasta ja haluaa eettisesti hyväksyttävää ruokaa, jossa sekä luonto, tasa-arvo että kestävä kehitys on huomioitu eikä eläinten hyvinvointiakaan ole unohdettu.

– Näille ihmisille ei riitä, että ruoka on hyvää itselle, sen on oltava ja tehtävä hyvää kaikille, Michael Lee sanoi. Hän uskoo, että tämän kestävää kehitystä vaativan ihmisryhmän myötä elintarvikeketjussa mm. maatalouden ja kaupan rakenne muuttuu yksinkertaisemmaksi ja lähi- ja luomuruokaa suosivaksi.   Luonnollisuutta ja lähiruokaa suosivalla näkemyksellä on vielä haasteensa Euroopassa. EU:n maatalouspolitiikka ja nykyinen tehokkuusajattelu eivät sitä tue. Haasteena on myös  se tosiasia, että Espanjan auringossa tuotettu ja pohjoiseen kuljetettu tomaatti on selvästi edullisempaa kuin kotimaassa lämmitetyssä kasvihuoneessa kasvatettu tomaatti.

Healthy Living Index 142,2%!

Terveys-trendi on vahvassa vedossa. – Terveelliseen ruokaan ja elämäntapaan sekä itsensä hoitamiseen liittyvät markkinat kasvavat USA:ssa lähes 15% vuosivauhtia. Myös funktionaaliset tuotteet, luonnon ja luomutuotteet kasvavat muuta markkinaa nopeammin, kertoi pitkään alalla toiminut, funktionaalisen ruuan trendejä seurannut yhdysvaltalaisen Efficasin toimitusjohtaja Mark Braman.

Alan huimasta kehityksestä kertoo toimialan pörssilistattujen yhtiöiden menestystä kuvaava Healthy Living Index, joka on viimeisen viiden vuoden aikana kasvanut 142,2%, kun samaan nousukauteen osunut Dow Jones Index on ollut 59,6%.

Sijoittajat heränneet ja yrittäjät aktivoituneet

Elintarvikealan pääomasijoitukset menevät valtaosin kasvavaan Itä-Eurooppaan. USA on perinteisesti suuntautunut alan kehittämiseen omalla mantereellaan. Nyt sekä Euroopan elintarviketeollisuus että alan sijoittajat ovat alkaneet satsata siihen, että ala kehittyy koko Euroopassa. Seminaarissa esiteltiin vaihtoehtoisia rahoitusmalleja ja kokemuksia mm. EU:n elintarvikealan innovaatiorahoitusta kehittävästä Enffistä ja mm. Sitran Preseed-toiminnoista. Sitran ERA-ohjelmassa on myös varattu 10–15 miljoonaa euroa alan sijoituksiin.

Elintarvikealan pystyttävä houkuttelemaan kansainvälistä pääomaa

– Seminaari järjestettiin, koska haluamme kantaa kortemme kekoon EU-alueen ruokabisneksen kehittämisessä, Sitran ERA-ohjelman ohjelmajohtaja Anu Harkki kertoi. – Tavoitteenamme on herätellä Suomessakin keskustelua sijoitustoiminnan tärkeästä roolista uuden liiketoiminnan aikaansaamisessa. Myös suomalaisten elintarvikealan pk-toimijoiden tulisi kehittyä kansainvälistäkin sijoittajaverkostoa kiinnostaviksi kohteiksi, Harkki totesi.

– Hyvinvoinnin vetovoiman lisäksi puhtaus ja koko ketjun läpinäkyvyys ovat suomalaisia valtteja – tosin kohta uhkaamme olla peränpitäjiä, jos kehityspanokset ja kaupallistamisosaaminen alalla eivät kasva. On hämmästyttävää, miten huonosti globaalisti kasvava luomutrendi näkyy Suomessa verrattuna mm. Yhdysvaltoihin. Syynä USAn kasvulukuihin voi olla se, että kaupan rooli uusien alojen kehittämisessä on ollut siellä merkittävä, Harkki pohtii.

Sitra osallistuu nyt elintarvikealan globaalin sijoittajaverkoston ydintoimijoiden keskusteluun, jolla aktivoidaan myös Suomen elintarvikealan kansainvälistä sijoitustoimintaa.

Mistä on kyse?