archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Sitra myi Kielikoneen osakkeet toimivalle johdolle ja Gummerukselle

Julkaistu

Uutinen 5.10.2006

Sitra on myynyt Kielikone Oy:n osakkeensa Gummerus Oy:lle ja Kielikoneen toimitusjohtaja Arto Leinoselle. Sitran osuus yhtiöstä oli ennen kauppaa  24,4 prosenttia. Sitra teki ensimmäisen siemenrahoitussijoituksen yhtiöön 3.1.1989. Muita pääomistajia ovat olleet Gummerus Oy, yhtiön perustaja Harri Arnola sekä Seinäjoen Teknologiakeskus Oy:n yrityskehityksen johtaja Mika Herpiö

– Kielikone on ollut Sitran salkussa jo suhteellisen pitkään ja on tänä aikana  kehittynyt konekäännöstä koskevasta tutkimushankkeesta sähköisten sanakirjojen markkinajohtajaksi Suomessa. On hienoa, että alkuvaiheessa varsin riskipitoinen sijoitus on ollut myös taloudellisesti kannattava Sitralle. Toimituspolitiikkamme mukaista on nyt irtautua yhtiöstä ja antaa ohjat yhtiön suurimmalle omistajalle, Gummerukselle, toteaa Sitran toimialajohtaja Kimmo Haahkola

– Kielikone on vuosien myötä kehittänyt menestyksekkään digitaalisen sanakirjaston. MOT-sanakirjasto on alallaan markkinajohtaja Suomessa, ja sitä käytetään erittäin laajasti yrityksissä, julkishallinnossa ja oppilaitoksissa. Vankka markkina-asema mahdollistaa uusien jakelukanavien ja sisältöjen kehittämisen. Hyvänä esimerkkinä ovat digitaaliset sanakirjat mobiililaitteille, kommentoi Kielikoneen toimitusjohtaja Arto Leinonen.  

– Gummeruksen sanakirjat ja kielten kirjat ovat kielten opiskelijoiden ja harrastajien piirissä tunnettuja ja arvostettuja. Olemme tehneet hyvää yhteistyötä Kielikoneen kanssa jo monta vuotta, joten on luonteva askel syventää sisällöllistä tekemistä, sanoo Gummeruksen toimitusjohtaja Ilkka Kylmälä.  

Lisätietoja

Kimmo Haahkola, toimialajohtaja, Sitra
Puh. (09) 6189 9229, gsm 050 3808603  

Ilkka Kylmälä, toimitusjohtaja, Gummerus Oy
Puh. 040 527 3258

Arto Leinonen, toimitusjohtaja, Kielikone Oy
Puh. 040 718 2151

Sitra

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on itsenäinen julkioikeudellinen rahasto. Toiminnallamme pyrimme rakentamaan huomisen menestyvää Suomea. Olemme keskittäneet osaamisemme ohjelmiksi, joiden avulla voidaan vaikuttaa nopeasti Suomen kilpailukyvyn ja talouskasvun kannalta merkittäviin asioihin. Keinojamme ovat selvitykset, strategiaprosessit, innovatiiviset kokeilut, uuden liiketoiminnan kehittäminen sekä yritysrahoitus.

Kielikone Oy
Kielikone kehittää ja markkinoi korkealaatuisia tuotteita ja palveluitta asiakkaiden jokapäiväisen kielenkäytön apuvälineiksi. Tuotevalikoimaamme kuuluvat sanakirja-, konekäännös- ja kielenhuolto-ohjelmistot Internet-, intranet- ja mobiiliratkaisuineen. Kielikoneen MOT-sanakirjasto on digitaalisten sanakirjojen markkinajohtaja ja TranSmart konekääntämisen uranuurtaja Suomessa. 

Gummerus
Gummerus on perustettu vuonna 1872 ja yhtiö keskittyy kirjan kustantamiseen ja painamiseen. Gummerus Kustannus on Suomen vanhin yleiskustantamo ja se julkaisee kotimaista ja suomennettua kaunokirjallisuutta sekä tieto- ja harrastekirjallisuutta. Kustannusohjelmaan kuuluvat myös sanakirjat ja kielten kirjat. Osana Gummerusta toimii Ajatus Kirjat. Gummerus Kirjapaino on kirjojen valmistukseen erikoistunut täyden palvelun painotalo Jyväskylässä. Gummeruksen omistajat, johto ja työntekijät tukeutuvat edelleen yhtiön perustajan Kaarle Jaakko Gummeruksen toiminta-ajatukseen, jonka mukaan kirjoja tehdään huviksi ja hyödyksi.