archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Sitra sijoittaa viisi miljoonaa euroa ulkomaisiin yrityksiin

Päätöksen tavoitteena on tuoda maailmalta Suomeen parhaita käytäntöjä.

Julkaistu

Ensimmäisenä sijoituskohteena yhdysvaltalainen Efficas Inc.

Sitran hallitus on tehnyt päätöksen, jonka mukaan Sitra voi seuraavan kolmen vuoden aikana sijoittaa viisi miljoonaa euroa kolmesta viiteen ulkomaiseen yritykseen. Päätöksen tavoitteena on tuoda maailmalta Suomeen parhaita käytäntöjä. 

– Haluamme näiden sijoitusten avulla saada syvällistä tietoa, kuinka ulkomaiset yritykset toimivat kansainvälisillä markkinoilla. Tavoitteenamme on hyödyntää oppeja kotimaisten yritysten kansainvälistämisessä. Sijoitamme edelleen strategiamme mukaisesti ohjelma-alueillemme. Tämä periaate koskee myös ulkomaisiin yrityksiin tehtäviä suoria sijoituksia, rahoitus- ja talousjohtaja Magnus Sjöblom kertoo. 

Päätös tehtiin riskit tiedostaen ja rajaten.
– Halusimme kokeilla ennakkoon rajatulla euromäärällä, millaista lisäarvoa tiivis mukana olo kansainvälisessä yrityksessä antaa ohjelmillemme. Kokeilemme uutta, sillä se kuuluu Sitran perustehtävään, Sjöblom jatkaa.

Ensimmäinen sijoitus tehtiin yhdysvaltalaiseen Efficasiin

Ensimmäinen päätöksen mukainen sijoitus (1,5 milj. US$) ulkomaiseen yritykseen tehtiin yhdysvaltalaiseen Efficasiin. Efficas on teknologiayhtiö, joka on keskittynyt ihmisen hyvinvoinnin parantamiseen. Yrityksen liikeidea on lisensioida patentoituja bioaktiivisia komponentteja ja tuotteistaa ne elintarvikkeiksi tai ravintolisiksi. Tavoitteena on ihmisten elämänlaadun parantaminen sairauksissa, joiden tila on riippuvainen immuunijärjestelmästä. Tällaisia ovat mm. astma ja allergiat. 

Efficas-sijoitus toteuttaa Sitran Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERAn tavoitteita. Ohjelmassa tehdään työtä suomalaisen elintarviketeollisuuden kansainvälisen kilpailukyvyn parantamiseksi. Ala on valinnut painopisteekseen terveellisen ravitsemuksen, jossa Suomella on erikoisosaamista. Suurinpana haasteena on kehittyä kaupallistamisen osaamisessa. 

– Yhtiön johdolla on merkittävää kokemusta terveysvaikutteisen ravitsemuksen kaupallistamisesta ja tuotekehityksestä. Yhtiön hallinnossa mukanaolo antaa meille aitiopaikan oppia heiltä ja verkottaa suomalaisia ja yhdysvaltalaisia toimijoita, ohjelmajohtaja Anu Harkki sanoo.    

Lisätietoja  

Rahoitus- ja talousjohtaja Magnus Sjöblom, puh. (09) 6189 9465 

Ohjelmajohtaja Anu Harkki, Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA, puh. (09) 6189 9458