archived
Arvioitu lukuaika 1 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Sitran kohdeyrityksen innovaatio lisää pienpuun hyödyntämismahdollisuuksia

Suomalainen Fixteri Oy on kehittänyt pieniläpimittaisen puun korjuuseen toimitusketju- ja korjuuteknologiaratkaisun, jonka avulla aiemmin metsänhoidossa hyödyntämättä jäänyttä puuainesta voidaan hyötykäyttää energia- ja kuitupuuna.

Kirjoittaja

Tuula Sjöstedt

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Uudesta menetelmästä hyötyvät samanaikaisesti metsä- ja energiateollisuus, korjuuyrittäjät, metsänomistajat sekä luonto.

Runkopuun paalaukseen perustuvan korjuuteknologian avulla pystytään avaamaan pienpuun korjuun kannattavuutta syöneet logistiset pullonkaulat, tehostamaan korjuutyön käytäntöjä sekä parantamaan edelleen puuraaka-aineen laatua. Paaliksi niputetut irtonaiset pienpuut on helppo mitata, kuljettaa ja varastoida siististi parantaen samalla olemassa olevan kaluston käyttöasteita.

Sitran Maamerkit-ohjelma on pääomasijoittajana Fixteri Oy:ssä.

– Maamerkeissä keskeiseksi aiheeksi on nousemassa biotalous. Uusi ratkaisu on erinomainen esimerkki tulevaisuuden biotalouden mahdollisuuksista, sillä konseptin avulla aiemmin metsänhoidossa hyödyntämättä jäänyt puuaines voidaan jatkossa ottaa hyötykäyttöön energia- ja kuitupuuna, johtava asiantuntija Heikki Sundquist Sitrasta sanoo.

Lisätietoja

Fixteri Oy:n tiedote 8.7.2010

Torstaina 8.7.2010 metsäsektorin strategisesta ohjelmasta vastaava elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen ja kansallisesta metsäohjelmasta vastaava maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila tutustuvat Fixteri-korjuuseen.

Ministerien lisäksi tilaisuuteen osallistuvat työ- ja elinkeinoministeriön metsäalan strategisen ohjelman johtaja Sixten Sunabacka, maa- ja metsätalousministeriön metsäosaston osastopäällikkö Juha Ojala, Metsähallituksen hallituksen puheenjohtaja Arto Tiitinen, Metsäliitto-konsernin metsäjohtaja Juha Mäntylä sekä MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola.