archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Suomalainen aaltoenergiayritys AW Energy sai merkittävän rahoituksen uudesta EU-ohjelmasta

Suomalainen cleantech-yritys, aaltoenergiaa kehittävä AW-Energy Oy on saanut kolmen miljoonan euron rahoituksen Euroopan Unionilta. Rahoituksen avulla rakennetaan testilaitos Portugaliin.

Julkaistu

Suomalainen cleantech-yritys, aaltoenergiaa kehittävä AW-Energy Oy on saanut kolmen miljoonan euron rahoituksen Euroopan Unionilta. Rahoituksen avulla rakennetaan testilaitos Portugaliin. Aaltoenergia edustaa yhtä maailman potentiaalisimmista hyödyntämättömistä uusiutuvan energian muodoista. 

Sopimus EU:n ja AW-Energyn välillä on ensimmäinen niin kutsutun CALL FP7 OCEAN -Demonstration of the innovative full size systems puiteohjelmanalainen sopimus. Useat alan johtavat yritykset ja teknologiakehittäjät osallistuivat hakuun. Sopimus sisältää kolmen miljoonan euron avustuksen, joka tukee huomattavasti testilaitoksen rakentamista.

AW-Energy johtaa Euroopanlaajuista yrityskonsortiota

Rahoituksen avulla rakennetaan ja asennetaan verkkoon kytkettävä WaveRoller aaltoenergiayksikkö. Asennuspaikka on Portugalissa, lähellä Penichen kaupunkia, joka on kuuluisa aaltoresursseistaan. Rakennettavan WaveRoller-yksikön nimellisteho on noin 300 kW ja projektiin kuuluu vuoden testijakso.

AW-Energyn johtamaan yrityskonsortioon kuuluu yrityksiä Suomesta, Portugalista, Saksasta ja Belgiasta. Mukana ovat teollisuuden raskassarjalaiset, kuten Bosch-Rexroth ja ABB. Uusiutuvan energian toimijoista merkittävimmät ovat Eneolica ja aaltoenergian erikoisosaaja Wave Energy Center. 

– Konsortiomme kokemuspohja ja osaaminen luovat todella vahvan pohjan projektin toteutukselle ja olen innoissani tästä aidosta Euroopan halki ulottuvasta yhteistyöstä. AW-Energy on tehnyt paljon töitä WaveRoller-teknologian kehittämiseksi, ja tähän pisteeseen on päästy viimeisen kolmen vuoden aikana tapahtuneiden tuotekehityspanostusten ansiosta. Yrityksellä on jo ollut kaksi pienemmän mittakaavan (10 kW) prototyyppiä testauksessa Portugalissa, ja myös aaltotankkitestausta ja virtauslaskentasimulaatioita on tehty ahkerasti. Nyt meillä on hallussa testipaikka, verkko- ja asennusluvat ja ennen kaikkea teknologiamme on valmiina testivaiheeseen, sanoo AW-Energyn toimitusjohtaja John Liljelund

Lisätietoja

John Liljelund, toimitusjohtaja, AW-Energy Oy
John.liljelund@aw-energy.com, Tel. +358 400 681 061

AW-Energy Oy on suomalainen cleantech-yritys, joka on kehittänyt ja patentoinut Waveroller konseptin. WaveRoller on ensimmäinen ratkaisu, joka hyödyntää valtamerien rannoilla esiintyvää surge-ilmiötä sähköntuotantoon. Yrityksen suurimmat rahoittajat ovat Aura Capital, JN Uljas, Sitra ja Fortum. Lisäksi Tekes on merkittävästi tukenut yrityksen tuotekehitysprojekteja.