archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Suomalainen keliakiaosaaminen kiinnostaa

Julkaistu

Sitran ja Finpron yhteistyöprojekti UK:ssa

Sitran ja Finpron käynnistämä suomalaisten keliakiayritysten markkinakartoitus ennustaa suomalaisille erikoistuotteille menestystä UK:ssa. Iso-Britanniassa on menossa vahva ’free from’- tuoteboomi, joka näkyy erityisesti gluteenittomien tuotteiden kysynnän lisääntymisenä.  Markkinat ovat viidessä vuodessa nelinkertaistuneet ja tuotteet kiinnostavat sekä kauppaketjuja, ravintoloita että apteekkeja.

Iso-Britannian keliakiatuotteiden markkinapotentiaalin selvittämiseksi Sitran keliakiaklusteri ja Finpro keräsivät markkinatietoa, jonka avulla keliakia-osaamiseen erikoistuneet yritykset pääsevät kokeilemaan mahdollisuuksiaan Iso-Britanniassa. Sitra-Finpro-projektin osana järjestetään 6.2.2008 verkottumistilaisuus, jossa suomalaiset tutkijat ja yritykset kertovat alan vaikuttajille ja kaupan ketjuille alan uusimmista innovaatioista. Tapahtuman valtaisa suosio kertoo suomalaisten maineesta Euroopassa terveysvaikutteisten elintarvikkeiden osaajina. Suomi tunnetaan myös laktoosittomien tuotteiden edelläkävijänä.

Laajassa markkinakartoituksessa syksyllä 2007 selvitettiin UK:n keliakiamarkkinoiden toimintaa, toimijoita, jakelukanavia ja kilpailutilannetta sekä trendejä. Tämän pohjalta aloitettiin yrityskohtainen testimarkkinointi vähittäiskaupan ketjuissa, erikoistuotejakelijan, catering-jakelun tai apteekkisektorin kautta.

– UK:ssa on todellinen ’free from’-tuotteiden boomi. Viiden vuoden kasvu, 400 % on huikea. Olemme myös saaneet erittäin hyvää palautetta suomalaisten osaamisesta keliakiasektorilla, projektin vetäjä, johtava konsultti Annaleena Soult Finprosta sanoo.

Tuotteita kauppoihin ja ravintoloihin – pikatesti apteekkeihin

Projektissa on mukana myös UK:n keliakialiitto Coeliacs UK, joka panostaa tänä vuonna erityisesti keliakian huomioimiseen ravintola- ja cateringsektorilla. Suomalaisten kykyä palvella ravintolan erikoisruokavalioasiakkaita on kansainvälisestikin kiitelty ja Suomen Keliakialiiton toimintatapa tällä alalla kiinnostaa. Suomalaiset gluteenittomat tuoteinnovaatiot; olut, viljatuotteet ja suklaa voivat olla tulevaisuuden menestystuotteita myös Iso-Britanniassa.  Puhdaskaura on UK:ssa hyväksyttyjen keliakiatuotteiden listalla, joten suomalaisille puhdaskaura-tuotteille voidaan ennustaa mahdollisuuksia.

Keliakia osataan diagnostisoida ja hoitaa hyvin Suomessa, monissa muissa maissa se on vasta tulossa tutuksi. Yksi syy tuntemattomuuteen on sairauden diagnostisoinnin työläys. Suomalaisten tutkijoiden ja yritysten yhteistyönä kehittämä pikatesti on tuonut diagnostisointiin helpotusta. Myös Iso-Britannia on niiden 20 maan joukossa, jossa tämä maailman ensimmäinen kotitesti on markkinoilla. Ani Biotechin pikatestipakkauksen voi ostaa apteekista ja testin voi itse tehdä kotona. Testi kertoo muutamassa minuutissa, onko vatsa- tai iho-oireiden syynä keliakia. Keliakiaa sairastava ei siedä ruokavaliossaan vehnän, rukiin ja ohran gluteenia. Keliakiaa sairastaa noin 1 % ihmisistä ja sairaus on elinikäinen.

Suomen suurlähettiläs kutsui keliakiaosaajat koolle

Verkottumistilaisuudessa on puhumassa kansainvälisestikin tunnettu suomalainen keliakia-asiantuntija, professori Markku Mäki Tampereen yliopistosta, tuoteasiantuntija Marjo Jokinen Suomen Keliakialiitosta ja Head of Diet & Health Norma McGough Coeliac UK:sta. Keliakiaklusterin yritykset esittelevät tuotteitaan.  UK:n Suomen suurlähettilään Jaakko Laajavan vieraaksi on tulossa yhteensä lähes 100 alan vaikuttajaa. Joukossa on arvostettuja tiedemiehiä, johtavien kauppaketjujen ja apteekkialan päättäjiä sekä lehdistöä.

Sitran Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERAn tavoitteena on lisätä elintarvikealan kansainvälistymismahdollisuuksia muun muassa yritysten ja tutkijoitten yhteistoimintaa lisäämällä. Keliakiaklusterissa toimii kymmenkunta alan yritystä. Klusterissa kartoitetaan suomalaisten gluten-free-tuotteiden markkinoita valituissa kohdemaissa ja toteutetaan erilaisia markkinointitoimenpiteitä.  – Tämä UK:ssa toteutuva markkinaselvityksen, verkottumistilaisuuden ja testimarkkinoinnin malli näyttää toimivan ja tuovan pitkään keliakiatuotteita kehittäneille yrityksille todellisia mahdollisuuksia markkinoiden laajentamiseen, keliakiaklusterin projektipäällikkö Markku Mikola Sitrasta iloitsee.

Lisätietoja

Finpro
Johtava konsultti Annaleena Soult
etunimi.sukunimi@finpro.fi, puh. +336 17 14 23 31

Sitran Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA
Projektipäällikkö Markku Mikola
etunimi.sukunimi@sitra.fi, puh. 040 771 8030

Sitran Elintarvike- ja ravitsemusohjelman viestintä
Viestintäkonsultti Seija Kurunmäki
etunimi.sukunimi@kuule.fi, puh. 0400 460 894

Keliakiaklusterin yrityksistä mukana Lontoossa 6.2.2008:

Ani Biotech Oy – Biocard kotitesti
www.anibiotech.fi
Dammenberg – Free from-suklaat
www.dammenberg.fi
Innofoods – innovatiivisia gluteenittomia pakastetuotteita
www.innofoods.com
Laitila Brewery – gluteeniton olut
www.laitilan.com
Oy Moilas GF Ltd – Suomen johtava gluteeniton leipomo
www.moilas.fi
Raisio Oyj – Provena puhdaskaura-tuotesarja
www.provena.fi
Oy Sinebrychoff Ab – Saxon gluteeniton olut
www.saxonbeer.com

Lue lisää keliakiaklusterin toiminnasta »    

Mistä on kyse?