archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Suomalaisten keliakiaosaaminen esillä

Suomi on hyvin esillä keliakiatutkijoiden Association of European Coeliac Societes -kongressissa. Tieteellinen kongressi pidetään Mariborissa Sloveniassa 13.-16.9.2007, ja sen yhteydessä olevassa näyttelyssä yritykset esittelevät osaamistaan ja tuotteitaan.

Julkaistu

Keliakiaosaajat kerääntyvät Slovenian Mariboriin 

Suomi on hyvin esillä tänä vuonna pidettävässä vuosittaisessa keliakiatutkijoiden Association of European Coeliac Societes (AOECS) -kongressissa. Tieteellinen kongressi pidetään Mariborissa Sloveniassa 13.-16.9.2007, ja sen yhteydessä olevassa näyttelyssä yritykset esittelevät osaamistaan ja tuotteitaan. Sitran Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERAn Keliakia-klusteri on tiivistänyt entisestään tutkijoitten, teollisuuden ja Keliakialiiton yhteistyötä. Klusteritoiminnan erityistavoite on lisätä mahdollisuuksia osaamisen viemiseen maailmalle.  

Kongressin yhteydessä esiteltävät suomalainen hoitokäytäntö, potilasjärjestö, keliakian pikatesti, gluteeniton olut ja keliaakikoille sopivat vilja-, puhdaskaura- ja suklaatuotteet ovat pitkäjänteisen yhteistyön tuloksia.  

Tunnettu suomalainen keliakiatutkija professori Markku Mäki Tampereen yliopistosta kertoo keliakian pikatestin syntymisen yhtenä esimerkkinä suomalaisten korkeatasoisesta osaamisesta, yhteistyöstä ja pitkäjänteisyydestä. Testi on ainutlaatuinen maailmassa, ja se mahdollistaa aiemmin vaikeasti diagnostisoitavan sairauden tunnistamisen kotioloissa muutamassa minuutissa.    

“Aloitimme intensiivisen yhteistyön Keliakialiiton kanssa runsas kaksikymmentä vuotta sitten. Saimme myös yrityksiä mukaan. Nyt näemme kaupallisia tuloksia tästä pitkäjänteisestä yhteistyöstä”, Mäki sanoo. Hän on kolmen muun suomalaisen keliakiatutkijan tapaan esitelmöimässä Mariborin tieteellisessä kokouksessa.   

Testi on syntynyt tuotekehitys- ja kaupallistamisprosessissa, jossa tutkijana professori Markku Mäen lisäksi on ollut tohtori Ilma Korponay-Szabo, ja kaupallistamiseen liittyvää osaamista on tuonut Finn-Medi Tutkimus Oy. Ani Biotech Oy on kehittänyt ja lisensioinut pikatestin, jota se vie nyt yli 20 maahan.  

Keliakialiitto on hyvän yhteistyön pohja  

Keliakialiitto on toiminut yli 30 vuotta. Se on merkittävä keliakiaosaamisen kokooja. Suomessa keliakiaa sairastavista suurin osa kuuluu liittoon, joka on heille merkittävä tuki.  “Päätöksemme panostaa keliakiaosaamisen vientiin perustui siihen, että näimme että maassa on paljon hyvää osaamista, erittäin yhteistyöhaluinen liitto ja aktiivisia ja kansainvälistymishaluisia pk-yrityksiä”, sanoo projektipäällikkö Markku Mikola Sitran ERA-ohjelmasta. Keliakiaklusterin tavoite on koota toimijoita yhteen, luoda yhteistä materiaalia ja mahdollisuuksia esiintyä maailmalla. Yritysten yhteinen näkyminen Mariborissa on siitä yksi esimerkki.  

”Yhä vahvemmasta yhteistyöstä hyötyvät sekä tutkijat, yritykset että kaikki keliaakikot. Yhteistyö lisää osapuolten osaamista ja antaa intoa kehittämistyölle, mikä koituu aina keliaakikoiden parhaaksi”, sanoo toiminnanjohtaja Leila Kekkonen Keliakialiitosta ja kutsuu kaikki Mariborissakin mukanaolevat seuraavaan suureen keliakiatapahtumaan. ”Tervetuloa Keliakia 2007- messuille Tampereelle  30.11.– 1.12. 2007!”

Lisätietoja

The secret of Finnish success in coeliac disease treatment (englanniksi) »

Markku Mikola, projektipäällikkö, Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA, puh.  +358 9 6189 9235 tai  +358 40 771 8030, etunimi.sukunimi@sitra.fi

Markku Mäki, professori, Tampereen yliopisto, puh. +358 50 3656668 etunimi.sukunimi@uta.fi  

Leila Kekkonen, toiminnanjohtaja, Keliakialiitto puh.  +358 3 2541 321
etunimi.sukunimi@keliakialiitto.fi    

Lisätietoa mukana olevista yrityksistä:
www.sitra.fi
www.keliakialiitto.fi
www.anibiotech.fi
www.dammenberg.fi
www.moilas.fi
www.raisio.com
www.koff.fi    

Mistä on kyse?