archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Tuskalliset epäonnistumiset neulan asettamisessa suonen sisään siirtymässä menneisyyteen

Kirjoittaja

Tuula Sjöstedt

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Suomalaisyhtiö Optomeditech Ltd on avautumassa pääsy isoille kansainvälisille markkinoille. British Standards Association on hiljattain myöntänyt yhtiön kehittämälle OptiVein® -järjestelmälle ISO 13485 -laatusertifikaatin ja CE-merkinnän. Valo-ohjattu laite helpottaa kanyylien asettamista neulan avulla suonen sisään vähentäen samalla potilaiden kokemaa kipua ja alentaen toimenpiteen kustannuksia. Sitra ja Lifelines Ventures -rahasto ovat yhdessä yksityishenkilöiden kanssa sijoittaneet yhtiöön yhteensä noin 2 miljoonaa euroa.

Vaikka kanylointi eli kanyylin asettaminen neulan avulla suonen sisään on erittäin tavallinen terveydenhuollossa tehtävä invasiivinen toimenpide, niinkin paljon kuin yli 30 prosenttia yrityksistä asettaa kanyyli suonen sisään epäonnistuu ensimmäisellä kerralla. Nämä epäonnistumiset aiheuttavat potilaalle kipua ja jopa verisuonten vaurioitumista. Myös lisäkustannukset terveydenhuollolle ovat merkittävät, koska epäonnistuneet kanylointitoimenpiteet vievät turhaan lääkäreiden aikaa ja komplikaatioiden hoitaminen on kallista. OptiVein® -laitteen avulla yhä useampi kanylointi onnistuu ensimmäisellä kerralla.

”Kanylointiyritysten onnistuminen yhä useammin ensimmäisellä kerralla on kaikkien edun mukaista, niin potilaiden, lääkäreiden, hoitajien kuin sairaaloiden. Jokainen kanylointiyritys maksaa vähintään 30 dollaria, ja Yhdysvalloissa käytetään vuosittain enemmän kuin yksi kanyyli vuodessa asukasta kohti”, toteaa Helsingissä ja Atlantassa toimivan Optomeditech Ltd:n toimitusjohtaja Amiel Rubinstein.

OptiVein® -järjestelmässä IV-kanyyliin on integroitu valo-ohjain. Valo näyttää, missä neulan kärki etenee kudoksessa ja helpottaa siten suonen löytämistä. Kun neulan kärki lävistää suonen, valo häviää hetkeksi ja vahvistaa, että suoni on löytynyt.

”Sekä Suomessa että maailmalla on suuria paineita pienentää terveydenhuollon kustannuksia. Optomeditechin tuotteiden myyntiargumentit ovat kunnossa, koska niillä voidaan sekä parantaa potilaiden hyvinvointia että alentaa hoitokustannuksia”, toteaa johtaja Sami Tuhkanen Sitrasta.

Lue lisää yhtiön tiedotteesta.

Lisätietoa:

Optomeditech Ltd:n kehittämä OptiVein® on valo-ohjattu laite suonensisäisen kanyylin asettamiseen. Laitteen avulla yhä useampi kanylointiyritys onnistuu jo ensimmäisellä kerralla. OptiVein® -laitteen kehitti yhtiön perustaja, joka ambulanssilääkärinä työskennellessään sai omakohtaisesti todeta, kuinka hankalaa on asettaa IV-kanyyli potilaalle ambulanssin kyydissä. 

Lifeline Ventures on aikaisen vaiheen terveys-, peli- ja teknologiayhtiöihin sijoittava rahasto. Rahasto sijoittaa vahvojen perustajien vetämiin korkean riskin ja korkean tuoton yrityksiin, jotka tavoittelevat kansainvälistä markkinajohtajuutta. Lifeline Ventures on sijoittanut yli 40 yritykseen, joita ovat mm. Oncos Therapeutics, Supercell, Applifier, Valkee ja Moves app. 

Mistä on kyse?