archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Videoista apua leikkauspotilaan toipumiseen

Lähitulevaisuudessa omahoitovideoista voi tulla tärkeä apu hoitotyöhön.

Julkaistu

Sitra on tuottanut olkapääleikkauksesta kertovan omahoitovideon, joka kertoo hoitoprosessista potilaan näkökulmasta. Suomen johtava olkapääkirurgi Harri Heliö uskoo, että tuore video hyödyttää niin lääkäreitä kuin potilaitakin. Lähitulevaisuudessa omahoitovideoista voi tulla tärkeä apu hoitotyöhön.

Potilaan näkökulmasta tehdyt videot voivat helpottaa leikkauspäätöstä, nopeuttaa toipumista, vähentää epätietoisuutta ja tarjota tukea parantumiseen. Sitra on kokeillut omahoitovideoiden toimivuutta sairaanhoidossa tuottamalla olkapääleikkauksesta kertovan videon. Videon on ideoinut ja toteuttanut olkapääleikkauksesta toipunut Ari Heinilä tuotantoyhtiö Motionista.

– Ennen potilas lähetettiin kotiin leikkauksen jälkeen jonkin puutteellisen monisteen kanssa, eikä potilas välttämättä tiennyt yhtään, miten toimia. Itsekin olisin kaivannut leikkauksesta, hoidosta ja toipumisesta paljon enemmän tietoa. Uskon, että tällainen video helpottaa potilaan elämää ja toipumista, videon tehnyt Heinilä sanoo.

Video on tehty yhteistyössä Heinilää hoitaneen lääkärin, Suomessa eniten olkapäitä leikkaavan, Diacorin ylilääkäri Harri Heliön kanssa.

– Jenkeissä tällaista toimintatapaa käytetään jo paljon, ja potilas saa sairaalasta kotiin lähtiessään mukaansa omahoitovideon, jossa on jatkohoito-ohjeita. Vaikka meillä on ollut lähes samat ohjeet suullisena ja kirjallisena, arvelen, että viesti menee videon kautta perille paljon paremmin. Potilas ei välttämättä muista paljonkaan niistä ohjeista, joita hänelle leikkauksen jälkeen annetaan, Heliö sanoo.

Sitrassa uskotaan, että omahoitovideot ovat hyvä keino antaa potilaille lisää tietoa hoitoprosessista ja mahdollisuuksia pitää itsestään parempaa huolta.

– Videot ovat yksi tärkeä omahoidon ja terveyskasvatuksen keino. Ihmiset kaipaavat lisää tietoa terveysongelmista, sairauksista ja niiden hoidosta, ja siksi Sitrassa halusimme kokeilla, onko potilaalle tarkoitetusta omahoitovideosta apua laajemminkin. Olemme neuvotelleet videoiden tekemisestä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Duodecimin ja Vakuutusyhtiöiden keskusliiton kanssa – ja kaikki ovat pitäneet asiaa tärkeänä. Jos videot osoittautuvat hyväksi keinoksi jakaa tietoa, uskomme, että erilaisia omahoitovideoita tuotetaan terveydenhuollossa tulevaisuudessa paljonkin, sanoo asiantuntija Tapio Tuomi Sitrasta.

Olkapäävammat ovat yksi suomalaisten tavallisimpia vaivoja, ja arviolta 400 000 suomalaista tarvitsee olkapääleikkauksen elämänsä jossain vaiheessa. Olkapääleikkauksesta kertovat omahoitovideot ovat vapaasti katsottavissa YouTubessa:

olkapääleikkaus 1/3, 0-8 viikkoa leikkauksesta
olkapääleikkaus 2/3, 2-6 kk leikkauksesta
olkapääleikkaus 3/3 6-12 kk leikkauksesta

Lisätietoja

Ari Heinilä, Motion Oy
puhelin: 09 804 1497
sähköposti: etunimi.sukunimi@motion.fi

Tapio Tuomi, Sitra
puhelin: 0294 618 490
sähköposti: etunimi.sukunimi@sitra.fi

Mistä on kyse?