archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Vierailulla Lontoon ekokylässä

Alhaisen sähkönkulutuksen BedZED-ekokylässä on tiiviitä asuinkortteleita, lasitettuja parvekkeita ja ripaus vaatimattomuutta.

Kirjoittaja

Julkaistu

Junamatka Lontoon keskustasta Hackbridgeen kestää 20 minuuttia. Nopeat junat, vaunut täynnä ihmisiä, kiireisiä askeleita, kaikki näyttävät tietävän minne ovat menossa.

One Planet Living -toimintamallin syntysijoilla on BedZED-ekokylä. Suomalaisesta perspektiivistä katsottuna alue näyttää tiiviisti rakennetulta: tiiviitä asuinkortteleita, lasitettuja parvekkeita, vähän parkkipaikkoja ja ripaus vaatimattomuutta. Kolmen kerroksen asuintaloissa on 82 kotia ja jonkin verran työhuoneita. Kortteli rakennettiin vuosina 2000–2002, joten kokemusta ekoasumisesta on kertynyt jo reilut kymmenen vuotta.

Ensimmäisenä kiinnittää huomion rakennusten katoille, jossa värikkäät useita metrejä korkeat ilmanvaihtotornit pyörähtelevät vaihtuvien tuulenpuuskien mukaan, koneellista ilmanvaihtoa ei tarvita. Monta asiaa on huolella suunniteltu, mietitty ja toteutettu: kierrätysmateriaalien käyttö rakentamisessa, rakennusten ilmansuunta, aurinkosähkö, sadevesien kerääminen, yhteiskäyttöautot (City Car Club) ja sisäpihan kortteli kokonaan ilman autoja ihmisiä varten. Tästä alueen asukkaat ovat erityisen ylpeitä: lapset voivat leikkiä turvallisesti. Yhteisillä pihoilla tapahtuvilla asukkaiden arkipäivän kohtaamisilla voi olla suuri merkitys hyvinvoinnille.

Suomalaisen maalaismiehen näkökulmasta eniten ihmetyttää se, että puuhakkeella toimivaa laitosta ei saada toimintakuntoon. Sama ongelma ilmenee myös One Brightonin 172 huoneiston ekoasumisen kohteessa. Ongelmat kerrotaan avoimesti ja rehellisesti, mutta oppia ei ehkä ole haettu esimerkiksi Pohjoismaista, joissa on vuosikymmenten kokemus eri kokoisista puulla toimivista lämpölaitoksista. Suomella on varmaankin vielä hyödyntämättömiä mahdollisuuksia energialaitteiden ja -osaamisen viennissä! One Planet Livingiä on markkinoitu hyötuviljelyn mahdollistavana asuinmuotona, mutta puutarhaviljelyn määrä on paljon vaatimattomampi kuin odotin. Korttelissa on viljavaa, tasaista peltomaata kesannolla ja valtaosa suojaisista ja lämpimistä sisäpihoista on vailla hyötykasveja.

Asuminen ja energiankäyttö ovat vain osa kestävää elämäntapaa. Miten liikut, millaisia tuotteita ja tavaroita ostat, kuinka paljon käytät vettä, mihin päätyvät jätteesi? Näitä kysymyksiä pohditaan Lontoossa, Suomessa ja kaikkialla siellä, missä tavoitteena on sovittaa luonnonvarojen käyttö resurssiviisaasti maapallon mittakaavaan. Myös näillä elämänalueilla One Planet Living on saanut aikaan edistysaskelia. Yksi niistä on autojen yhteiskäyttö. Kätevästi varattavat autot mahdollistavat sen, ettei tarvitse ostaa omaa autoa välttämättömiin, mutta matkamääriltään vähäisiin kyytitarpeisiin. Alueen asukkaiden ajomäärät ovat alle puolet keskimääräiseen autonkäyttäjään verrattuna.

11 vuoden asumisen jälkeen voidaan vakuuttavien esimerkkien avulla osoittaa, että kestävä elämäntapa on todella mahdollista uusien innovaatioiden avulla. Sähköä käytetään 45 prosenttia vähemmän kuin ympäröivällä alueella keskimäärin ja asumisen hiilijalanjälki on vain reilu neljännes brittien keskiarvosta. Myös taloudellinen kestävyys on saavutettu: asunnot ovat säilyttäneet hyvin arvonsa yleiseen asuntojen hintakehitykseen verrattuna.

Lisää luettavaa resurssien viisaasta käytöstä löytyy Sitran resurssiviisaus-sivuilta.

Kehitysjohtaja Timo Rusanen vieraili 13.–14.6.2013 One Planet Living- seminaarissa Lontoossa ja Brightonissa. Matka oli osa Sitran ja Jyväskylän kaupungin Kohti resurssiviisautta -hanketta.

Mistä on kyse?