Sitra 50

Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017. Se on myös Sitran juhlavuosi – perustihan eduskunta Sitran lahjaksi 50-vuotiaalle itsenäiselle Suomelle. Juhlimme tulevaisuustyön merkeissä – tule mukaan!

Ajankohtaista

Viimeisimmät yhdellä silmäyksellä.

Mistä on kyse?

Suomen juhlavuosi on myös Sitran juhlavuosi, jota juhlimme tiiviisti työn, käytännössä yhteistyön merkeissä. Meille vuosi tiivistyy kolmeen sanaan, joista jokainen on tärkeä myös sellaisenaan: Tulevaisuus tehdään yhdessä. Kuulostaa noin kirjoitettuna laimealta sloganilta, mutta on arjessa ajateltuna ja elettynä varsin relevantti.

Tulevaisuus on lähellä ja tosi arkisia asioita: lämpöä, hyvää oloa, terveyttä, osaamista, ihmisten välisiä suhteita, tasa-arvoa, toimivaa liikennettä ja mustikkametsiä. Sitä että jokainen suomalainen voisi elää hyvää elämää maapallon rajoissa.

Tehdään. Parempi huominen syntyy tämän päivän teoilla ja päätöksillä. Jokainen teko, jokainen päätös vie tulevaisuuteen. Vaikka globaalit muutosten aallot haastavat suomalaista elämää enemmän kuin koskaan, tulevaisuus on meidän omissa käsissämme. Tulevaisuus tehdään.

Yhdessä. Kolmanneksi, tulevaisuus on joukkuelaji. Suomalaisen tulevaisuuden rakentajiksi tarvitaan meitä kaikkia. Kun suunta on yhteinen, jokaiselle löytyy oma tärkeä pelipaikka. Tässä kuviossa hallinnolla ja virkamiehillä on oma roolinsa, tutkijoilla, taiteilijoilla, yrityksillä omansa ja joukkueen makkaranpaistajalla tai mokkapalamestarilla omansa. Tulevaisuus tehdään yhdessä – jokaista suomalaista tarvitaan.

Mitä teemme?

Juhlimme työn merkeissä. Jatkamme siis työtämme Suomen uudistumiskyvyn vahvistamiseksi, resurssiviisaan ja hiilineutraalin yhteiskunnan rakentamiseksi ja uuden työelämän ja kestävän talouden kehittämiseksi. Ennakoimme muutoksen suuntaa, selvitämme kehitysvaihtoehtoja ja otamme kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Rakennamme kestävän hyvinvoinnin visiota, etsimme ratkaisuja isoihin ongelmiin ja kannustamme tarttumaan huomisen haasteisiin ja mahdollisuuksiin yhdessä.

Tätä emme tokikaan tee vain tänä vuonna. Emme vain toimistollamme, emmekä varsinkaan yksin.  Katsoimme peiliin, ja sieltä näkyi Suomi. Kierrämme siis tänä vuonna Suomea enemmän kuin koskaan Sitran historiassa.

Aivan erityisiksi juhlavuosijutuiksi voisi nostaa ainakin Ratkaisu 100 -haastekilpailun, kestävän hyvinvoinnin visiota rakentavan Seuraava erä -kokonaisuuden, Seitsemän sisarusta tulevaisuudesta -näyttelyn sekä Suomi Areenan tapahtumakokonaisuuden sekä World Circular Economy Forum 2017 -tapahtuman.

Kuka on mukana?

Sinä, toivottavasti. Tulevaisuustalon juhlavuosi on täynnä tapahtumia, hankkeita ja osallistumisen mahdollisuuksia, jotka kaikki löydät näiltä verkkosivuilta.

Tärppejä

Aloita näistä.

HISTORIA

Tulevaisuustyön vuosikymmenet.

OTA YHTEYTTÄ

Kysy, kerro, kommentoi!

Mistä on kyse?