SITRA 50 ÅR

Det självständiga Finland fyller hundra år 2017. Det är också jubileumsår för Sitra, som ju grundades av riksdagen som en 50-årspresent till det självständiga Finland. Vi firar i framtidsarbetets tecken – kom med!

AKTUELLT

Överblick av det senaste.

nyheter

På Ateneums och Sitras miniturné twittras om framtiden vid finländska konstbilder

nyheter

Ungdomar medverkar i Heurekas och Sitras planering av en framtidsutställning

VAD HANDLAR DET OM?

Finlands jubileumsår är också Sitras jubileumsår som vi firar i arbetets, i praktiken i samarbetets, tecken. För oss sammanfattas året med tre ord som vart och ett också är viktigt i sig: Framtiden skapas tillsammans. Skrivet så här låter orden som en urvattnad slogan, men när de omsätts i vardagen blir de ytterst relevanta.

Framtiden är nära och består av mycket vardagliga ting: värme, välbefinnande, hälsa, kunskap, människorelationer, jämlikhet, fungerande trafik och blåbärsskogar. Att varje finländare kan leva ett bra liv inom gränserna för vad jorden klarar.

Vi gör det. Det vi gör och beslutar i dag ger en bättre morgondag. Varje handling, varje beslut för oss mot framtiden. Även om de globala förändringsvågorna påverkar livet i Finland mer än någonsin tidigare, är framtiden i våra egna händer. Vi skapar framtiden.

Tillsammans. För det tredje är framtiden en lagsport. Alla behövs för att bygga upp den finländska framtiden. Då vi går mot samma håll har var och en egen, viktig position i laget. Förvaltningen och tjänstemännen har egna roller, forskarna, konstnärerna, företagen sin roll, och de som grillar korvar eller bakar mockarutor sin roll. Framtiden skapas tillsammans – varje finländare behövs.

Vad gör vi?

Vi firar i arbetets tecken. Vi fortsätter alltså vårt arbete med att stärka Finlands förnyelseförmåga, bygga upp ett resursklokt och kolneutralt samhälle och utveckla ett nytt arbetsliv och en hållbar ekonomi. Vi förutser riktningen på förändringen, utreder utvecklingsalternativ och engagerar samarbetspartner från olika sektorer i förutsättningslösa försök och reformer. Vi bygger upp visionen om en hållbar välfärd, söker lösningar på stora problem och uppmuntrar till att ta tag i morgondagens utmaningar och möjligheter tillsammans.

Det här gör vi naturligtvis inte bara i år. Vi gör det inte bara på kontoret, och i synnerhet inte ensamma. Vi tittade i spegeln och såg Finland. I år kommer vi att åka runt i landet mer än någonsin under Sitras historia.

Som alldeles särskilda jubileumsgrejer kan man åtminstone lyfta fram utmaningstävlingen Ratkaisu 100, helheten Seuraava erä (Nästa rond) som skapar en vision för hållbar välfärd, utställningen Seitsemän sisarusta tulevaisuudesta (Sju systrar från framtiden) och evenemangshelheten på Suomi Areena samt evenemanget World Circular Economy Forum 2017.

Vem är med?

Du, förhoppningsvis. Framtidshusets jubileumsår är fullt av evenemang, projekt och möjligheter att delta, och du hittar dem alla på de här webbsidorna.

TIPS

Börja med de här.

Kuva: Rob Örthern
projekt

Sju syskon från framtiden

ämnen

Ratkaisu 100

projekt

Rondpaus

KONTAKTA OSS

personer
Päivi Hirvola
Direktör, Sitra
personer
Helmi Saksala
personer
Anna-Leena Mansikkala
Projektassistent
personer
Jenni Sarolahti

Vad handlar det om?