archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Al Gore: Halu muuttaa asioita on uusiutuva luonnonvara

Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore avasivat Slush-tapahtuman yhteisellä viestillä: pystymme muuttamaan maailman paremmaksi.

Kirjoittaja

David J. Cord

Journalisti

Julkaistu

Pohjoismaiden suurimman korkean teknologian startup-tapahtuma Slushin alueelle on siroteltu sinne tänne uteliaisuutta herättävä kokoelma säilytysastioita. Aiemmin näissä astioissa olisi voinut lukea ”roskat”, ”kierrätys” tai jotain muuta vastaavaa. Slushissa niihin on kuitenkin kiinnitetty näkyvät kyltit, joissa lukee ”raaka-aineiden keräyspiste”.

Tämä uusi määritelmä on vain yksi esimerkki siitä, kuinka maailmamme on muuttumassa kiertotaloudeksi Kiertotalous Talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita, vaan kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. Avaa termisivu Kiertotalous . Materiaaleja ei enää tuhota vaan ne käytetään yhä uudelleen.

Meillä on jo olemassa tarvittavat työkalut kiertotalouteen siirtymiseksi – nyt vain tarvitaan halua tehdä niin. Slush-konferenssin kaksi ensimmäistä puhujaa, Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Generation Investment Management -sijoitusyhtiön toimitusjohtaja Al Gore, puolustivat molemmat tätä ajatusmallia.

Yhdistetään voimamme kaikkien yhteiseksi hyväksi

”Meillä on politiikassa sanonta, että yhteinen vihollinen yhdistää ihmisiä”, Niinistö sanoi. ”Mutta entä jos yhteinen hyvä yhdistäisi meitä vielä enemmän? Ehkä me, koko maailma, voisimme pelastua, jos yhdistäisimme voimamme kaikkien yhteiseksi hyväksi.”

Myös Goren puheissa heijastui sama teema. Poliitikkona hän tuli kuuluisaksi ympäristön hyväksi tekemästään työstä, ja hän on jatkanut saman asian edistämistä myös toimiessaan sijoittajana yksityissektorilla.

”Olen täällä sen vuoksi, että haluan värvätä teidät olemaan osa sitä ratkaisua, jonka avulla voimme taistella maailmanlaajuista ilmastokriisiä vastaan”, hän kertoi kuulijoilleen. ”Koko ihmiskunnan tulevaisuus on uhattuna. Yritysjohtajat, sijoittajat ja yrittäjät voivat auttaa tämän kriisin ratkaisemisessa.”

Gore kertoi ongelman ytimen olevan siinä, että se mihin poliittiset johtajat voivat enimmillään suostua, kuten Pariisin ilmastosopimus, on vähemmän kuin se minimi, jota ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatisi. Joka tapauksessa yritykset, jotka ottavat kiertotalouden periaatteet käyttöönsä, voivat auttaa kuromaan tämän kuilun umpeen.

Ajatellaan pitkällä tähtäimellä ja kestävällä tavalla

”Yritysten toiminta on rakennettava kestävyyden ja pitkän tähtäimen ajattelun varaan”, Gore totesi. ”On jo nähtävissä, että tämä on mahdollista, koska talouskasvu on irtautumassa lisääntyvistä hiilidioksidipäästöistä.”

Gore ylisti uusia kestäviä teknologioita – myös sellaisia, joita Suomi on tuottanut. Hän totesi, että teknologian alalla Suomi ”painii paljon kokoaan ylemmässä luokassa”. Suomella on puolellaan myös se etu, että se on maailman ensimmäinen maa, jolla on kansallinen tiekartta kohti kiertotaloutta.

”Kestävyysvallankumous on samaa kokoluokkaa kuin teollinen vallankumous, mutta se etenee samaa tahtia kuin digitaalinen vallankumous”, Gore jatkoi. ”Kestävyysvallankumous on maailman suurin liiketoimintamahdollisuus. Siinä voi saavuttaa hyviä voittoja ja auttaa samalla tekemään maailmasta paremman paikan elää.”

Tällaisia liiketoimintamahdollisuuksia tarjoutuu varmasti lukuisia, aina materiaalien käsittelystä tuotteiden valmistukseen ja uusista kulutuksen muodoista parannettuihin jakelumenetelmiin. Kaikki nämä auttavat muuttamaan vanhaa, materiaaleja hävittävää lineaarista talousjärjestelmää kohti hyödyllistä kiertotaloutta.

Puheensa lopuksi Gore totesi: ”Täällä Slush-tapahtumassa on valtavan paljon innostuneita nuoria ihmisiä. Haluan, että kytkette tuon energianne tietoisuuteen siitä, kuinka paljon pystytte vaikuttamaan maailmaan. Tarvitsemme teidän sitoutumistanne asiaan. Muistakaa, että halu muuttaa asioita on jo itsessään uusiutuva luonnonvara.”

Mistä on kyse?