Poiminnat
Arvioitu lukuaika 1 min

Arabian peruskoulussa laajennetaan tulevaisuusvaltaa

Helsinkiläiskoulussa oppilaat ideoivat, kokeilevat ja vaikuttavat siihen, miten koulussa voidaan käsitellä tulevaisuutta.

Kirjoittaja

Anna Solovjew-Wartiovaara

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Tulevaisuuskoulu ja Arabian peruskoulu kokeilevat Sitran rahoittamassa kokeilussa tulevaisuusvallan laajentamista käytännössä: miten tulevaisuusvaltaa voisi jakaa nuorille kouluissa? Lukuvuoden kestävä kokeilu alkoi syksyllä 2023.

Tulevaisuusvalta Tulevaisuusvalta Tulevaisuusvalta on valtaa vaikuttaa tulevaisuusnäkymiin eli siihen, mitä tulevaisuudessa pidetään mahdollisena tai toivottavana. Avaa termisivu Tulevaisuusvalta on valtaa määritellä tulevaisuusnäkymiä: sitä, mitä pidetään toivottavana tai mahdollisena tulevaisuutena.

Tulevaisuusvallan kysymys on olennainen erityisesti nuorten näkökulmasta: saavatko nuoret tarpeeksi ääntään kuuluviin tulevaisuudesta käytävässä keskustelussa? Sitran Tulevaisuusbarometrin mukaan eivät saa.

Tulevaisuuskoulussa taidekasvattajana työskentelevä Ilpo Rybatzki kirjoittaa blogissaan, että tulevaisuusvallan laajentamisessa erityisen tärkeää on oikeanlaisten olosuhteiden luominen sekä yhteinen virittäytyminen tutkittavien teemojen maailmaan. ”Tietoa ei voi kaataa ylhäältä alas valmiina vastauksina, vaan nuoret tulee nostaa tasavertaisiksi keskustelukumppaneiksi yhteisen tulevaisuusajattelun äärelle.”  

Rybatzki korostaakin, että ehkä keskeisin tekijä nuorten omat ajatukset mahdollistavassa tulevaisuuskasvatuksessa on kasvattajien kyky luopua omasta vallastaan.

Mistä on kyse?