archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

IRMA:n vastuullisen kaivostoiminnan standardi kommentoitavana

Vastuullisen kaivostoiminnan kansainvälinen IRMA-standardi on nyt kommentoitavissa, myös webinaarin kautta.

Kirjoittaja

Heikki Sorasahi

Julkaistu

Kansainvälinen aloite IRMA (Initiative for Responsible Mining Assurance) perustettiin 2006 kansalaisjärjestöjen, kaivosteollisuuden, ammattiliittojen, yhteisöjen ja metallinjalostajien edustajien toimesta. Toiminta alkoi rakentamalla mukana olevien tahojen välistä dialogia, luottamusta ja yhteistyötä. Yhteistyön tuloksena on kehitetty vastuullisen kaivostoiminnan standardia, jonka ensimmäinen luonnos on juuri valmistunut.

Valmistuessaan standardista tulee sertifioitava, ja siihen liittyy riippumaton auditointi- ja verifiointimenettely. Vuoden 2015 lopusta alkaen standardiin voidaan sertifioida erikokoisia ja eri kehitysvaiheessa olevia kaivoshankkeita. Standardi on rakennettu huomioiden muita jo olemassa olevia ja kaivosalalla käytettyjä standardeja.

Tällä hetkellä standardin kehittämisen ohjausryhmässä on edustettuina seuraavia tahoja: Western Shoshone Defense Project (alkuperäiskansat); Tiffany & Co ja Jewelers of America (koruteollisuus); United Steelworkers ja IndustriALL Global Union (ammattiliitot); Earthworks ja Canadian Boreal Initiative (kansalaisjärjestöt); sekä Anglo American (kaivosteollisuus).

Standardin ensimmäinen luonnos on nyt julkaistu kommentoitavaksi. Suomessa on paljon arvokasta osaamista ja kokemusta kaivostoiminnasta sekä sen vastuullisuudesta, joten meillä voisi olla paljon annettavaa standardin jatkokehityksessä. Rohkaisemmekin kaikkia kommentoimaan luonnosta ja näin osallistumaan standardin kehitystyöhön. Sitra ei ota kantaa standardiin tai sen soveltuvuuteen Suomessa.

Standardin englanninkielisen luonnoksen voi ladata täältä. IRMAn www-sivuilta saa myös lisätietoa standardin kehittämisprosessista sekä käytännön ohjeita kommenttien lähettämiseksi. Kommentteja voi antaa marraskuun 22. päivään asti (pidennetty) vastamaalla kyselyyn tai sähköpostitse suoraan IRMAn ohjausryhmälle sekä 10. syyskuuta klo 18 pidettävässä webinaarissa. Kommentoinnin perusteella valmisteltu 2. luonnos julkaistaan aikanaan myös kommentoitavaksi, lopullinen standardi valmistuu vuoden 2015 aikana.

IRMAn ohjausryhmän jäsen Alan Young (Canadian Borealis Initiative) puhui 13.8. pidettyssä ”Kohti vastuullisempaa kaivostoimintaa” kutsuseminaarissa Rovaniemellä.

Mistä on kyse?