Poiminnat
Arvioitu lukuaika 1 min

Itsevaltiaat pelkäävät arvojen muutoksia

Itsemääräämisoikeus ja kansalaisvapaudet ovat arvoja, jotka saavat ihmiset tavoittelemaan demokraattista yhteiskuntajärjestelmää, muistuttaa Sitran Demokratia ja osallisuus -teeman johtaja Veera Heinonen Kauppalehteen kirjoittamassaan blogissa.

Julkaistu

Poiminta blogitekstistä:

”Voimantunnoissaan autoritaariset järjestelmät ja niiden johtajat unohtavat, mikä on jykevin vastus maailman mahtavimmillekin sota- ja talouskoneistoille: ihmisten halu itsemääräämisoikeuteen ja kansalaisvapauksiin. Nämä arvot ennen pitkää ajavat tavoittelemaan demokraattista yhteiskuntajärjestelmää. Politiikan tutkija Christian Welzelin mukaan modernisoituvien valtioiden elintason noustessa emansipatoriset arvot vahvistuvat ja tämä luo pohjaa demokratisoitumiselle.

Welzelin mukaan näiden arvojen kasvu jatkuu tasaisesti maailmassa, koska varsinkin nuorten keskuudessa niiden suosio on vahvaa. Tämä luo pitkällä aikavälillä tilaa demokratisoitumisen jatkumiselle, vaikka järjestelmien kilpajuoksussa demokratia on tällä erää häviöllä.

Ukraina voi osoittaa teorian oikeaksi. Maidanin aukiolta liikkeelle lähteneen tapahtumien ketju on kärjistynyt Krimin niemimaan valtaukseen, sotatoimiin Itä-Ukrainassa ja nyt Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan.

Alulle paneva voima on ollut ukrainalaisten vapauden ja itsemääräämisoikeuden kaipuu. Tätä Venäjän autokraattinen johto oikeasti pelkää ja haluaa nujertaa. ”

Lue lisää: www.kauppalehti.fi/uutiset/itsevaltiaat-pelkaavat-arvojen-muutoksia/fc0c37c2-30c1-4b89-b0a7-1749b9640571

Mistä on kyse?