Poiminnat
Arvioitu lukuaika 2 min

Miten terveystietoja hyödynnetään tulevaisuudessa? – vastaa kyselyyn

Mitä eurooppalaiset ajattelevat terveystietojen tietoturvallisesta hyödyntämisestä tulevaisuudessa? Kenen pitäisi voida hyödyntää tietoja? EU:n rahoittaman TEHDAS-hankkeen kysely on avoinna 8.5. asti. Vastaa ja vaikuta!

Kirjoittaja

Maria Nurmi

Johtava asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Terveysdata on meistä lääkärikäynnin ja hoidon yhteydessä kertyvää tietoa. Tällä hetkellä terveystietojamme hyödynnetään pääsääntöisesti meidän hoitoomme, mutta sen nykyistä paremmalla hyödyntämisellä voitaisiin myös ehkäistä sairauksia ja hoitaa niitä tehokkaammin. Tätä varten hyödynnetään jo ja tarvitaan edelleen terveysdataa.

Sitran koordinoiman TEHDAS-yhteistoimintahankkeen (Joint Action Towards the European Health Data Space) kyselyssä selvitään kansalaisten näkemyksiä siitä, mihin heidän dataansa pitäisi käyttää, kuka sitä voi käyttää ja kenen hyödyksi.

Miten tuloksia käytetään?

Kyselyn tuloksia hyödynnetään TEHDAS-hankkeen suosituksissa Euroopan komissiolle ja jäsenmaille siitä, minkälainen rooli kansalaisilla tulisi olla terveystietojen käytössä ja jakamisessa. Hanke tukee EU:n tavoitetta helpottaa tietojen turvallista liikkumista Euroopassa.

Eurooppalaisessa hankkeessa on mukana 25 maata. Jotta kyselyn vastaukset voidaan analysoida, kysely on saatavilla englanniksi, ranskaksi ja hollanniksi.

Kyselyn toteuttavat Belgian kansanterveyden tutkimuslaitos Sciensano, Ranskan terveysministeriön alainen toimija Health Data Hub ja Ison-Britannian terveydenhuoltojärjestelmien kattojärjestö NHS Confederation.

Kysely on avoinna 8. toukokuuta asti.

Sitran koordinoiman terveysaiheisen TEHDAS-yhteistoimintahankkeen (Joint Action Towards the European Health Data Space) tavoitteena on luoda eurooppalaiset periaatteet terveysdatan hyötykäyttöön.

 

Muutettu kyselyn vastausaikaa. Kysely on avoinna 8.5.2022 asti.

Mistä on kyse?