archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Nuoret ja vartijat pohtivat turvallisuutta

Turvallisuuskävelyn osallistujat pääsivät havainnoimaan kaupunkitilan turvallisuutta uusista näkökulmista.

Kirjoittaja

Hannele Laaksolahti

Johtava asiantuntija, Koulutus

Julkaistu

Kymmenkunta nuorta, kaksi vartijaa, kaksi turvallisuusalan esimiestä ja kolme nuorisotyöntekijää kulki yhdessä Helsingin keskustassa maaliskuisena torstai-iltana. Joukko havainnoi Kampin ja rautatieaseman ympäristöä ja pohti yhdessä keskustan alueiden turvallisuutta.

Kävelyn tarkoituksena oli tutkia, millaisena kaupunkitilan turvallisuus näyttäytyy nuorten näkökulmasta ja miten turvallisuutta voitaisiin kehittää yhdessä nuorten, yritysten ja nuorisotyötä tekevien järjestöjen kanssa. Nuoret kertoivat, että turvallisuuden tunteeseen julkisilla paikoilla vaikuttaa oleellisesti se, kuinka helposti vartijan tavoittaa tarvittaessa. Esimerkiksi Kampissa vartija on helppo löytää nopeasti.

Kävelyllä selvisi, että nuoret toivoisivat vartijoiden olevan helpommin lähestyttäviä ja ystävällisempiä. Nuorten mukaan järjestyksenvalvojat ja vartijat voisivat ottaa mallia esimerkiksi poliisin toiminnasta.

– Poliisit osaavat puhua nuorille. Jos he pyytävät esimerkiksi siirtymään sivuun, he tekevät sen ystävällisesti, kertoi nuorten näkökulmaa kävelylle tuonut Iida Karjalainen.

– Jos vartijat lähtisivät mukaan keskusteluun, kun kysyn heiltä miten päivä on mennyt, tulisi turvallisempi olo, kertoi 18-vuotias Hashim Abdi.

Osallistujat pitivät kävelyä hyödyllisenä

Nuoret pitivät siitä, että kävelyllä oli mahdollista kertoa avoimesti mielipiteistään ja kokemuksistaan. Myös uuden tiedon saaminen ja toisten näkemysten kuuleminen oli heistä kiinnostavaa.

Kävelyn näki hyödyllisenä myös mukana ollut VR-yhtymän turvallisuuspäällikkö Pekka Ahola. Ahola on samaa mieltä nuorten kanssa siitä, että ystävällinen asenne on palvelutilanteissa paikallaan.

– Vartijoiden koulutuksessa voitaisiin ehkä syventyä enemmän siihen, millaista on kohdata nuoret kadulla, hän pohti.

Turvatiimi Oy:n riskienhallinta- ja hallintopäällikkö Juha Mustonen näki, että järjestyksenpitotehtävissä tarvittava tilannetaju kehittyy kokemuksen myötä. Erityisesti Mustosta ilahdutti eräs keskusteluissa esiin noussut seikka.

– Yllätys oli se, kuinka positiivisesti nuoret suhtautuvat vartijoihin ja järjestyksenvalvojiin, Mustonen kertoi.

Kaupungin havainnointi uudesta näkökulmasta toi uusia ajatuksia

Kävelyllä oli mukana myös Uusi turvallisuus -foorumin osallistuja ja Nuorten Akatemian yhteyspäällikkö Sari Kuvaja. Hänen mukaansa turvallisuuskävely toisi kenelle tahansa aikuiselle mahdollisuuden katsella kaupunkia nuorten näkökulmasta.

– Nuoret kertoivat, että heille yksi tärkeimmistä puhelinnumeroista on vartijan numero. Kaupunki näyttää siis heistä vähän erilaiselta, Kuvaja pohti kävelyn jälkeen.

Aseman Lapset ry:n hankepäällikkö Heikki Turkka on samoilla linjoilla.

– Esimerkiksi huoltajille kävely tekisi erittäin hyvää, Turkka tarkensi.

Kokonaisuudessaan turvallisuuskävely onnistui hyvin niin nuorten kuin aikuistenkin mielestä. Tutulta tuntunut kaupunki näyttäytyi erilaisena kun sitä havainnoi toisen silmin, ja yllättäviäkin ajatuksia heräsi. Nuorten oli muun muassa vaikeaa uskoa, että aikuisten mielestä iso nuorisojoukko voi näyttää uhkaavalta ja pelottavalta.

Kävely herätti pohtimaan sitä, että kaupunkitila kuuluu kaikille ja sen turvallisuus on jokaisen asia.  Voitaisiinko turvallisuutta toteuttaa yhä enemmän yhteistyössä eri-ikäisten ja eri sektoreiden toimijoiden kanssa?

Sitran ja Aseman Lapset ry järjestivät turvallisuuskävelyn 6.3.2014 yhtenä Uusi turvallisuus -foorumin kokeiluista. Kokeilujen avulla selvitetään uusia turvallisuuteen liittyviä haasteita ja tutkitaan, kuinka turvallisuutta voidaan parantaa käytännössä.

Lue kokoava artikkeli Uusi turvallisuus -foorumin työstä täältä.

Mistä on kyse?