archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Terveyssuositusten mukainen ruoka on vaivatonta – ja ekologista

Julkaistu

Titta Simola ja Eveliina Keinonen ovat Lutakossa asuva opiskelijakaksikko, jotka opiskelevat Jyväskylän liikuntatieteellisessä. Eniten ympäristökuormitusta opiskelijakaksikon elämäntavassa aiheuttivat autoilu, lihapainotteinen ruokavalion ja infraltaan raskaat liikuntamuodot.

Kokeilujakson aikana ravitsemusterapeutti on auttanut Simolaa ja Keinosta suunnittelemaan ravitsemussuositusten mukaisen kasvispainotteisen ruokavalion, joka sopii aktiivisesti urheilevien nuorten elämään.

”Siirtyminen uuteen kasvispainotteiseen ruokaan on ollut yllättävän vaivatonta, ja ravintoterapeutin tarjoamien reseptien myötä on tullut kokattua enemmän yhdessä. Siinä on mukava sosiaalinen lisä”, Simola toteaa.

Ravitsemusterapeutin ohjeiden tukena myös Simolalla ja Keinosella on käytössä sama kauppakassi ovelle -palvelu kuin Pehkosilla. Tulevaisuudessa näillä ratkaisuilla Titan ja Eveliinan materiaalijalanjälki pienenee tuhat kiloa vuodessa. 

Titta ja Eveliina korvasivat yksityisauton kokeilujaksolla kokonaan yhteiskäyttöisellä sähköautolla, jonka säilytyspaikka on kätevästi muutaman korttelin päässä. Arkiliikkuminen sujuu Titalla ja Eveliinalla muutenkin jalan ja pyörällä, mutta kokeilujaksolla taitettiin sähköautolla myös pitempi tanssimatka Tampereelle. Tampereella oli latausongelmia auton kanssa, mutta muuten opiskelijat  pitivät yhteiskäyttöautoa ehdottomasti taloudellisesti fiksumpana ratkaisuna kuin omaa autoa – etenkin heidän käyttöasteensa ja -tarpeensa huomioon ottaen. Vaihtamalla yhteiskäyttöautoon opiskelijat pienentävät materiaalijalanjälkeään 5,2 tonnia vuodessa.

Titta ja Eveliina ovat miettineet myös liikuntaharrastustaan uusiksi hauskalla tavalla. Intohimoiset tanssijat eivät ole tanssineet kokeilujakson aikana pelkästään omilla tanssisaleillaan tai matkanneet useita pitkiä matkoja omalla autollaan muualle tansseihin, vaan he ovat toteuttaneet tanssiflashmobeja mm. yliopistolla, Jyväskylän matkakeskuksessa ja kauppakeskuksessa. Näin jo käytössä oleva tila on valjastettu uusiokäyttöön, tanssipaikaksi. 

Tulevaisuudessa Simolan ja Keinosen kaltainen opiskelijakaksikko elää vuonna 2030 resurssiviisaampien liikkumis-, urheilu- ja ravintoratkaisujen keskellä ja voivat uusien palvelujen ansiosta helposti pienentää tämänhetkistä 44,5 tonnin materiaalijalanjälkeä ja 9 tonnin hiilijalanjälkeä. 

Katso tästä ravitsemussuositusten mukaisen ruokavalion reseptejä.

Simolan ja Keinosen muutostiekartta vuoteen 2030:

Mistä on kyse?