Poiminnat
Arvioitu lukuaika 2 min

Verohallinto haluaa digitalisoida yrityksen perustamisprosessin

Verohallinto kokeili ensimmäisenä digitaalisen yritysdatan hyödyntämistä Sitran reilun datatalouden IHAN-kokeilualustalla. Yrityksen perustaminen nopeutuu merkittävästi, kun data siirtyy yrityksen valtuutuksella toimijoiden välillä tietoturvallisesti.

Kirjoittaja

Kirsi Suomalainen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Verohallinnon tavoitteena on kehittää palvelua, jonka avulla ulkomainen yritys voi perustaa yrityksen Suomeen digitaalisesti. Kokeilussa hyödynnettiin yrityksen luvittamana yksityistä ja julkista dataa. Esimerkiksi yrityksen julkiset rekisteritiedot yhdistettiin palveluun Patentti- ja rekisterihallituksesta.

Ulkomaisen yrityksen edustajalle ja yritykselle luotiin kokeilussa digitaalinen identiteetti ja sähköinen tunnistautumisen menetelmä. Näiden avulla yrityksen edustaja pystyy sähköisesti ulkomailta käsin perustamaan yrityksen Suomeen ja avaamaan tilitoimistoasiakkuuden ilman, että samoja tietoja joutuu syöttämään useaan kertaan eri toimijoiden lomakkeille. Samoja työkaluja voidaan hyödyntää myös suomalaisten yritysten palveluiden tehostamiseen.

Kokeilu osoitti, että yritysten palveluita pystytään nopeasti parantamaan, kun yritysdataa saadaan siirrettyä koneluettavasti yrityksen edustajan valtuutuksella eri toimijoiden välillä.

”Verohallinnon hanke valmistui Sitran IHAN-kokeilualustan piloteista ensimmäisenä ja on erinomainen osoitus siitä, kuinka datan tuotteistamiseen pohjautuvia palveluita voidaan toteuttaa ketterästi ilman raskaita tiedon integraatioita”, sanoo johtava asiantuntija Juhani Luoma-Kyyny Sitrasta.

Yritykset tuottavat yli puolet Suomen verokertymästä. Yhtenä pullonkaulana yritysten nopealle kasvulle Suomessa ovat digitaalisen perusinfrastruktuurin puutteet. Esimerkiksi talous- ja yritystietoa ei pystytä hyödyntämään yritysten arjessa eikä tieto liiku reaaliaikaisesti yksityisten ja julkisten palveluiden välillä. Tämä vaikuttaa suomalaisten yritysten kilpailukyvyn lisäksi erityisesti myös Suomen houkuttelevuuteen kansainvälisten yritysten näkökulmasta.

”Reaaliaikatalouden avulla voitaisiin helpottaa 400 000 suomalaisen yrityksen päivittäistä arkea ja tehostaa yritysten asiointia poistamalla hallinnollista kuormaa. Kokeillut datatalouden teknologiat mahdollistavat miljarditason tehostamisvaikutukset”, kommentoi Verohallinnon kanssa kokeilua vetänyt toimitusjohtaja Pirkka Frosti Digital Living International Oy:stä.

Sitran IHAN-projektissa rakennetaan eurooppalaista reilun datatalouden mallia, jossa yhdistyvät ihmiskeskeisyys, luottamus ja kestävän kasvun periaatteet. Reilun datatalouden käytännön työkalut ja mallisovellukset kootaan ihan.fi-sivustolle, joka tukee palvelukehitystä yhden luukun periaatteella. Ensimmäinen versio sivustosta avattiin kesäkuussa 2020, ja loput ominaisuudet julkaistaan maaliskuussa 2021.

Lue lisää Verohallinnon tiedotteesta (29.10.2020).

Mistä on kyse?