archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Vierumäki tähtää luontomatkailun superkohteeksi

Tahko Pihkala kierteli 1920-luvun lopulla Etelä-Suomessa etsimässä sopivaa paikkaa urheiluopistolle. Pihkala päätyi luonnonkauniiseen Vierumäkeen. Mäntymetsät, järvi- ja harjumaisemat olivat ihanteellinen ja innostava ympäristö urheilun harrastamiseen.

Kirjoittaja

Julkaistu

”Luonto on meille edelleen tärkein asia ja haluamme sen säilyttää”, sanoo Vierumäki Country Club Oy:n toimitusjohtaja Heikki Hietanen. Vierumäki Country Club Oy vastaa Vierumäen kaupallisesta puolesta, kuten kokous- ja kongressipalveluista sekä liikunta- ja hyvinvointipalveluista. Country Club pitää myös ravintoloita sekä rakennuttaa ja myy vapaa-ajan kiinteistöjä.

Vierumäen urheiluopisto on erillinen opetusministeriön alainen yksikkönsä, joka vastaa muun muassa urheilijoiden valmennuksesta ja liikunta-alan koulutuksesta.

Vierumäki Country Club Oy haluaa kehittää ja laajentaa luontomatkailua. Alueelle on suunnitteilla 34 neliökilometrin metsäalueen muuttaminen luontomatkailukohteeksi. Vierumäeltä Heinolan kaupunkiin ulottuvan metsäalueen omistaa UPM-Kymmene.

UPM haluaa jalostaa aluetta luontomatkailukohteeksi, koska matkailu tuo lisäarvoa alueelle ja tuottaa paremmin kuin pelkkä talousmetsä. Osassa metsää voitaisiin tehdä myös metsänhoidollisia toimenpiteitä, osa säästettäisiin koskemattomana.

Luontoa sopivina annoksina

”Ihmiset haluavat liikkua ja virkistäytyä entistä enemmän luonnossa, mutta yhä useammat pienemmissä palasissa ja mukavasti”, Hietanen sanoo.

”Luontomatkailijat eivät välttämättä halua yöpyä itikoiden syötävänä teltassa. He haluavat majoittua hyvin, vuokrata mahdolliset välineet täältä ja mennä ohjatusti tai itsenäisesti luontoon päiväksi. Illalla luontoliikunnan jälkeen he haluavat hemmotella itsenään, vaikkapa syödä hyvin ravintolassa tai mennä kylpylään”, hän jatkaa.

Vierumäelle erityisen tärkeää on erämaa-alueen säilyttäminen. Suunnitelman toteutuminen mahdollistaisi myös sen, että Vierumäeltä pääsisi vesireittejä pitkin suoraan Päijänteelle.

Vierumäki tarjoaisi luontoalueen liikunta- ja elämyspalvelut, koska sillä on jo tämä osaaminen.

”Vierumäellä voi jo nyt harrastaa toistaa sataa lajia. Meillä on kaunis ja puhdas luonto sekä turvallinen ympäristö. Meidän on toki vielä monipuolistettava ja kehitettävä matkailu- ja ulkoilutoimintojamme ja ennen kaikkea tuotteistettava ne nykyistä paremmin”, Hietanen toteaa.

Hietasen mukaan kuluttajia on kuunneltava tarkasti.

”Jos tulee jokin uusi lajivillitys tai trendi, meidän pitää pystyä vastaamaan siihen. Parhaillaan esimerkiksi rakennamme maastopyöräilyreittejä, koska sellaisia täällä ei ole ollut ja niitä on toivottu”, Hietanen selittää.

”Meidän on tarjottava entistä räätälöidympiä lomia vaikkapa uudelle ryhmälle, keski-ikäisille lurexiin pukeutuville triathlon-miehille. Toiset haluavat haastaa itsensä ja liikkua äärirajoilla, toiset arvostavat luonnossa liikkumista ilman että hiki lentää”, Hietanen sanoo.

Hietasen mukaan vesimatkailu on kasvava trendi. Suunnitelmissa onkin rakentaa alueelle pienvenesatama, josta pääsisi veneilemään Päijänteen isoille vesille.

Visioissa on myös rakentaa arkkitehtonisesti näyttäviä, kaikilla mukavuuksilla varustettuja lomamökkejä, joissa matkailijat voivat nauttia seinän kokoisesta ikkunasta avautuvasta erämaaluonnosta.

Lääkäri määrää liikuntaa

Vierumäelle tulijoista kaikille luonto on tärkeä houkutin. Isoin joukko tulee liikunnan takia, mutta kokonaisvaltaista hyvää oloa, nautintoa ja virkistäytymistä luonnossa hakevien osuus kasvaa koko ajan.

”Vierumäki on yhdessä tekemistä, tänne tullaan perheen, ystävien tai työporukan kanssa. Ja vaikka joku tulisi yksin, yleensä hänkin pelaa golfia tai tekee luonnossa jotakin muiden kanssa. Ihmiset haluavat tehdä asioita yhdessä ja kokoontua erilaisiin tapahtumiin. Järjestämme esimerkiksi kansainvälisen sauvakävelytapahtuman kesällä sekä avantouinnin SM-kisat ensi talvena”, Hietanen kertoo.

Tulevaisuudessa Vierumäki tarjoaa entistä enemmän terveyspalveluita. Yksi idea ovat lääkärin kirjoittamat liikuntareseptit. Kolesteroli- tai mielialalääkkeiden sijaan lääkäri määräisi esimerkiksi luonnossa liikkumista.

Tutkimusten mukaan leikkauspotilaat toipuvat nopeammin, jos sairaalan ikkunasta avautuu näkymä luontoon. Vierumäellä suunnitellaan kuntoutuspalveluita leikkauksista toipuville.

”Yhteistyökumppani voisi olla sairaala, jonne vaikkapa venäläinen asiakas tulisi leikattavaksi. Toipumaan hän voisi tulla Vierumäelle, jossa häntä kuntoutettaisiin. Mukaan voisi tulla potilaan perhe, joka lomailisi täällä”, Hietanen kuvailee.

Vierumäellä on avautumassa lähiaikoina mobiilisovellus, josta asiakas voi varata kaikki alueen palvelut. Suunnitteilla on myös kännykkään ladattavia luonto-opastuksia sekä etävalmennusta. Vierumäen valmentaja voisi seurata asiakkaansa harjoitusohjelman toteutumista netissä ja antaa ohjeita.

Luontomatkailu paketoitava selkeiksi tuotteiksi

Vierumäki haluaa houkutella lisää ulkomaalaisia turisteja. Ulkomaalaisista kävijöistä suurin osa on nykyisin urheilijoita tai urheiluun ja liikuntaan liittyvien tapahtumien osallistujia.

”Täällä oli viime vuonna ryhmä amerikkalaisia isiä noin 10-vuotiaiden poikiensa kanssa. He olivat aivan hurmaantuneita paikasta ja luonnosta. Amerikkalaisille oli ihmeellistä jo se, että lapset pystyivät liikkumaan alueella itsekseen ja käymään vaikkapa uimassa keskenään”, Hietanen kertoo.

Hietasen mukaan ulkomaalaisille markkinoinin onnistuminen edellyttää, että palvelu on paketoitu tarkasti kohderyhmälle sopivaksi. Viestintä ja markkinointi on suunniteltava huolella.

”Venäjällä, Keski-Euroopassa, Japanissa ja Kiinassa on enemmän ja enemmän ihmisiä, jotka haluavat aktiivilomia luonnossa. Heidät on vain tavoitettava”, Hietanen sanoo.

Vierumäki on aloittanut markkinointiyhteistyön lähikaupunkien ja siellä olevien matkailupalveluyrittäjien kanssa.

”Ihan kaikkea meilläkään ei ole, mutta parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä on laskettelukeskus, Sibelius-talo, teattereita ja kauppakeskuksia. Tämän haluamme kertoa niille, jotka haluavat yhdistää liikunta- ja luontolomaansa vaikkapa kulttuuria tai ostoksilla käyntiä”, Hietanen sanoo.

Heikki Hietanen Vierumäen maastossa. Kuva: Pekka Numminen.

Mistä on kyse?