archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Yhteiskäyttöautoilua ja kasvisruokaa

Julkaistu

Pehkoset ovat nelihenkinen perhe, jossa pyöräily ja vihreät arvot vahvasti esillä. Pehkosten ympäristökuormitus on keskivertosuomalaista kotitaloutta pienempi, mutta erityisesti sekaruoka ja asuminen nousivat piikkeinä esiin kulutuksessa.

Tulevaisuuden palveluista Pehkoset kokeilivat Kauppakassi Ovelle -palvelua, joka tuo ostoslistan mukaisesti tuotteet kaupasta kotiin. Palvelu vähentää yksityisautoilun tarvetta. Kauppamatkoilta säästyminen on otettu Pehkosilla lämpimästi vastaan.

”Saamme lähes pari tuntia lisää omaa aikaa per kauppamatka, se on todella tervetullut lisä”, sanoo perheen äiti Salla. Perhe aikoo jatkaa ostosten kotiinkuljetuspalvelun käyttämistä ja kannustaa myös lähialueen asukkaita palvelun käyttöön.

Kokeilujaksolla Pehkosen perheen ruokalistan suunnittelivat Suomen Vegaaniliiton kokit, ja perhe halusi kokeilla kuukauden ajan ruokavaliota, jossa ei käytetty lainkaan eläinkunnan tuotteita. Perhe on kuvannut siirtymää helpommaksi kuin odottivatkaan, ja vastaisuudessa he suunnittelevat jatkavansa maidottomalla ja lihattomalla ravinnolla, mutta omalla versiollaan jossa jätetään mm. kaukaa tulevat tuotteet, kuten bataatti, pois. Vegaanisella ruokavaliolla Pehkoset pystyvät pienentämään 20 tonnin materiaalijalanjälkeään 2,4 tonnia vuodessa. 

Perhe on kokeilujakson aikana muuttanut uuteen kotiin, johon energiakonsultti on laatinut energiatehokkuusssuunnitelman. Lähitulevaisuudessa Pehkosten uusi koti valaistaan ledeillä, lämmitetään pitkälti maalämmöllä ja lisäksi uusitaan välipohja lämmönkarkaamisen minimoinniksi. Uudet kodinkoneet ovat parasta energialuokkaa. Resurssifiksu asuminen pienentää materiaalijalanjälkeä 2,8 tonnia vuodessa. Muutossa apuna on ollut kotitalouksien sähköinen yhteiskäyttöauto, joka on kuulemma helpottanut autottoman perheen arkea tällaisessa siirtymävaiheessa.

”Varmaan ensimmäinen kerta kun Teslalla muutetaan lapsiperhettä”, Salla nauraa.

Tulevaisuuden elämää hahmottelevassa tiekarttatyöpajassa Pehkoset visioivat kaltaisensa kotitalouden nauttivan vuonna 2030 maidottomasta ja lihattomasta ruuasta ja elävänsä päästöiltään ja resurssien kulutukseltaan tehokkaassa kodissa. 

Katso tästä vegaanisen ruokavalion mukaisia reseptejä.

Pehkosten muutostiekartta:

 

Mistä on kyse?