archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Yksin asuminen ja autoilu kasvattavat materiaalijalanjälkeä

Julkaistu

Liina Vartia liikkuu paljon, niin töiden puolesta puolustusvoimissa kuin vapaa-ajallaan crossfit-salilla ja lenkkipoluilla. Erityisesti asumisen ja liikkumisen materiaalijalanjäljestä voi löytyä tehostettavaa.

Materiaalijalanjälki 60 000 kg/hlö/vuosi & hiilijalanjälki noin 10 500 kg/hlö/vuosi.

Jo ennen mittausta oli selvää, että työt, jotka vievät Liina Vartian Jyväskylään, Tampereelle ja välillä myös Helsinkiin, tulisivat näkymään hänen materiaalijalanjäljessään. Epäsäännölliset työajat puolustusvoimilla ja varuskuntien etäisyys keskustoista ovat Vartialle iso syy oman auton käyttöön. Miltei puolet Vartian materiaalijalanjäljestä ja iso osa hiilijalanjäljestä johtuu yksityisautoilusta.

Vartian asumisen materiaalijalanjälki on noin 13 000 kiloa vuodessa ja hiilijalanjälki 5 374 kiloa vuodessa. Jalanjäljet vaikuttavat suurilta verrattain suurilta, mutta suuri osa niistä selittyy jo asumistilavuudella. Vartialla on yksin käytössää noin 70 neliötä ja asunto lämpiää kaukolämmöllä. Kodinkoneet käyvät tavallisella sähköllä. Energiankulutus tuottaa noin 60 prosenttia Vartian materiaalijalanjäljestä.

Ekosähköllä päästöluku olisi 80 prosenttia ja jos samaisella sähköllä voisi myös lämmittää myös kotia, prosentit laskisivat nollaan. Vartian asuminen on hyvä esimerkki siitä, miten talon energiankulutuksella ja tilankäytön tehokkuudella voi vaikuttaa kotitalouden ympäristökuormitukseen.

Vartian materiaalijalanjälki:

Mistä on kyse?