archived
Arvioitu lukuaika 1 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Yli kaksisataa kravattia!

Julkaistu

Kimmo Suomen ja Eeva-Liisa Vihisen arjessa asutaan tilavasti ja ajetaan paljon omilla autoilla. Tuloksissa tämä näkyy.

Materiaalijalanjälki 69 000 kg/hlö/vuosi & hiilijalanjälki noin 6500 kg/hlö/vuosi.

Suomen ja Vihisen materiaalijalanjälki on keskimääräistä suurempi, ja siitä leijonanosa koostuu arkiliikenteestä, paljastui Tulevaisuuden kotitalous -hankkeen materiaalijalanjälkimittauksessa. Niin hiili- kuin materiaalijalanjäljestä yli puolet syntyy liikkumisesta. Pariskunnalla on käytössään kaksi autoa, ja niitä käytetään aktiivisesti työmatkojen taittamiseen. Molempien työpaikka on 15 kilometrin päässä kotoa Jyväskylän keskustassa, ja lisäksi matkoja tehdään paljon muualle Suomeen.

Suomen ja Vihisen aikuiset lapset ovat muuttaneet pois kotoa, joten pariskunnan 160 omakotitalo on parille varsin tilava. Tilavuus näkyy myös tuloksissa. Asumisen materiaalijalanjälki on yli 14 tonnia, joka johtuu lähes kokonaaan isoista neliöistä ja pihamaasta, sillä Suomi ja Vihinen käyttävät ekosähköä talon lämmitykseen.

Myös tavaroista syntyvä jalanjälki on Suomi-Vihisen pariskunnalla varsin korkea. Pari on asunut samassa talossa pitkään, jolloin tavaralla on tapana kertyä. Materiaalijalanjälkeä laskiessaan Suomi huomasi, että pelkkiä kravattejakin löytyy yli kaksisataa kappaletta.

Suomen ja Vihisen materiaalijalanjälki:

Mistä on kyse?