Helsingin Sanomat antoi sunnuntaina 22.5.2011 kokonaista kolme sivua tilaa artikkelille (ks.myös http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Suomessa+kaupunkilainen+saastuttaa+eniten/1135266327822), jonka mukaan kaupunkilaiset saastuttavat enemmän kuin maalaiset. Täsmällisemmin juttu kertoi siitä, että tiettyjen tilastojen mukaan kaupunkilaisen hiilijalanjälki on suurempi kuin maalaisen ja siksi yhdyskuntarakenteen tiivistämisessä ei olisi järkeä.
Osmo Soininvaara kimpaantui jutusta, koska myös häntä oli haastateltu sitä varten, mutta hänen sanomisiaan ei ollut otettu siinä huomioon. Soininvaara kirjoittikin sitten vielä jutun julkaisupäivänä omaan erittäin luettuun blogiinsa asiasta. Kirjoituksessaan hän väittää – ehkä vähän äkkiväärästi – koko Helsingin Sanomien jutun perustuvan tutkimukseeen, joka on hänestä ”huuhaata” (ks. http://www.soininvaara.fi/2011/05/22/pendelointi-saastaa-ilmastoa/).
Joka tapauksessa Soininvaara kumoaa blogissaan melko perustellusti juttuun sisältyneen väitteen, ettei yhdyskuntarakenteen tiivistäminen kannata. Siksi en tässä lähde tätä asiaa sen enempää ruotimaan. Sen sijaan nostan esiin sen, että Helsingin Sanomien juttu johti minusta harhaan viedessään hiilijalanjälkivertailun kaupunkilaisten ja maalaisten väliseksi mittelöksi. Paljon oleellisempi asia olisi ollut nostaa otsikoinnissakin elämäntavat keskiöön.
Elämäntavat ratkaisevat niin kaupunkilaisella kuin maalaisella, ei se, onko kaupunkilainen vai maalainen. Eri elämäntavoilla elävillä suomalaiskotitalouksilla voi olla kymmenkertaiset erot toisiinsa nähden saastuttamisessa
(ks. esim. KotiMIPS-tutkimus, http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=92963&lan=fi).
Erot maalaisten ja kaupunkilaisten välillä ovat keskimäärin pieniä verrattuna eri elämäntyylien saastuttamisvaikutusten eroihin. Ei kaupunki tai maaseutu sinällään ketään pakota tiettyyn elämäntyyliin – enemmän tähän voi vaikuttaa esimerkiksi tulotaso kuten Soininvaarakin esittää. Toki asuinpaikallakin on jonkin verran vaikutusta, ei kuitenkaan tässä tapauksessa ratkaisevassa määrin.
Ja niitä isoja elämäntyyliin kuuluvia valintoja ovat lennänkö, kuinka paljon autoilen (jos autoilen), kuinka kulutan, mitä syön, kuinka lämmitän (kuinka monet) asuinkuutioni, kuinka rakennan jos rakennan ja millaista sähköä käytän. Näitä valintoja voi tehdä niin maalainen kuin kaupunkilainen.
Se, missä ainakin helsinkiläisellä kaupunkilaisella voi olla ongelmia valinnanvapaudessa, on kohta "kuinka lämmitän", sillä niin monet talot ovat Helsingissä oletusarvoisesti kaukolämmössä (joka sekään ei itsessään ole niin paha juttu, vaikka toki kaukolämmön tuotantotavoissa on parannettavaa). Siksi Sitran Energiaohjelma on yrittänyt saada Helsingin Energian luomaan asiakkailleen uuden tuotteen, vihreän kaukolämmön, jonka idea olisi sama kuin vihreässä sähkössä eli siis se, että tuotanto tehtäisiin uusiutuvilla energialähteillä fossiilisten sijaan.
Tämä teksti on siirretty 22.6.2011 osoitteesta blogi.www.sitra.fi. Aikaisemmat kommentit:
# re: Elämäntavat ratkaisevat, ei maalaisuus tai kaupunkilaisuus
24. toukokuuta 2011 12:42 by Riitta Nieminen-Sundell *2Moi, tutkimuksen ympärille syntynyt keskustelu saattaa osin olla kipakkaa siksi, että maalaisuuteen ja kaupunkilaisuuteen liittyy niin paljon identiteetillisiä latauksia. Tuolla vastakkainjaolla määrittyy melko monen omakuva, vaikka Sitran Maamerkkien barometrin mukaan iso osa suomalaisista kokee olevansa sekä kaupunkilainen että maalainen.
Elämäntavat taas nostavat esiin sellaisiakin omia valintoja, joita ei haluta ajatella ;) On paljon helpompaa ajatella, että koska olen kaupunkilainen, olen jo pelastettu – tai koska olen maalla, asun luonnonmukaisesti…
Olisi kiva nähdä, kuinka osalliset itse eli tutkijat ja toisaalta Soininvaarakin jatkavat keskustelua. Toivon mukaan jatkavat.
______________________________
# re: Elämäntavat ratkaisevat, ei maalaisuus tai kaupunkilaisuus
25. toukokuuta 2011 19:28 by Rick Ro$$ *2Helsinki.
Savuinen, sumuinen kaupunki.
Ihmiset ei tunne edes naapuriaan.
Kaikilla on kiire,
harva täällä hymyilee.
Näkymättömät laudat nykivät ja repivät sätkynukkeja,
jotka poukkoilevat kuin saaliskalat sumpussa.
Kaikilla on kiire ei minnekkään.