archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Energiatehokasta valontuontia ledisalkulla

Energiansäästölamppujen rinnalle ja ohi viime vuosina nousseet ledit ovat monille kuluttajille yhä vieraita kapistuksia.

Julkaistu

Keski-Suomen Keittiö ja Sähkö Ky:n toimitusjohtaja Anne Salmi esittelee taloyhtiöissä kierrellyttä ledisalkkua. Kaikki ledit tulivat ehjänä takaisin.

RESURSSIVIISAS JOULUKALENTERI 12/24

Huomenna Lucia-neito tuo valoa pimeään kantamalla kädessään kynttilää.

Jos unohdetaan tunne- ja perinnearvot ja tarkastellaan toimintaa insinöörimäisellä viileydellä SI-järjestelmän yksiköitä käyttäen, voidaan todeta, ettei valontuonti onnistu kovin hyvin. Kynttilä nimittäin tuottaa lämpöä samaa luokkaa kuin hehkulamppu, mutta valoa vain muutaman prosentin siitä mitä hehkulamppu.

Eivätkä ne hehkulamputkaan ole erityisen energiatehokkaita, vaan valaistus kannattaisi tätä nykyä hoitaa muulla tavalla.

– Hehkulampun energiankulutus on noin seitsenkertainen verrattuna ledilamppuun, Keski-Suomen Keittiö ja Sähkö Ky:n toimitusjohtaja Anne Salmi sanoo.

– Leditekniikka kehittyy kovaa vauhtia. Karkeasti sanottuna kolmen kuukauden välein markkinoille tulee yhä tehokkaampia ledejä.

Energiansäästölamppujen rinnalle ja ohi viime vuosina nousseet ledit ovat kuitenkin monille kuluttajille yhä vieraita kapistuksia.

– Lamppua ostettaessa on nykyään tiedettävä wattien sijaan lumenit ja kelvinit, jotka kertovat valon määrästä ja värisävystä. Ledilamput ovat kalliimpia kuin hehkulamput ja energiansäästölamput, joten asiaan kannattaa perehtyä ennen ostopäätöstä, sanoo Jyväskylän kaupungin valaistuskoordinaattori Annukka Larsen.

Larsenin ideasta kestävän kehityksen yhdistys Japa ry sekä Keski-Suomen Keittiö ja Sähkö Ky lähtivät toteuttamaan ledisalkkukokeilua osana Sitran Resurssiviisas asuminen -hanketta.

Neljä taloyhtiötä saivat muutaman viikon ajaksi kokeiltavakseen salkullisen eritehoisia, -kantaisia ja -värisiä led-lamppuja. Kaksi salkkua kiersivät asunnosta toiseen, ja asukkaat merkitsivät tilauslistaan haluamansa tuotteet. Kokeilu on tiettävästi ensimmäinen laatuaan ainakin Suomessa.

– Monen kuluttajan on edelleen vaikea hahmottaa loisteputken ja ledin eroa. Enkä ihmettele tätä yhtään, itselläkin on välillä vaikea pysyä mukana lamppujen jatkuvassa kehityksessä, Salmi sanoo.

– Salkun avulla ihmiset voivat kotona rauhassa katsoa, että miellyttääkö valon väri, riittääkö teho ja miten poltin mahtuu valaisimeen.

Noin 70 prosenttia salkkua kokeilleista kotitalouksista myös tilasivat ledejä. Kokonaisuudessa myyntiä tuli sen verran, että Salmi suunnittelee jatkavansa toimintaa vastakin. Itsenäisistä valaisinkauppiaista koostuvan Suomen Valomestarit Ry -järjestön puheenjohtajana hän on suositellut ideaa myös kollegoilleen.

– Monet kollegat, etenkin pääkaupunkiseudulla, että miten uskallatte antaa noin arvokkaat salkut kiertoon taloyhtiöihin, Salmi sanoo.

– Tietoinen riski tässä otettiin. Yhdessä salkussa on lamppuja noin 400 euron arvosta, mutta ainakin tässä kokeilussa kaikki tulivat ehjinä takaisin.

Teksti ja kuva: Antti Kivimäki

Resurssiviisaassa joulukalenterissa esitellään päivittäin yksi resurssiviisas teko, joka säästää luonnonvaroja, päästöjä ja lisää hyvinvointia. Resurssiviisaan joulukalenterin tuottaa Sitra.

Lue lisää resurssiviisaasta asumisesta

Mistä on kyse?