archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Halvempaa, terveellisempää ja suositumpaa!

Julkaistu

Ekologista elämäntyyliä myydään harvoin argumenteillä ”halvempaa, terveellisempää ja suositumpaa”  – mutta One Planet Livingin -elämää kyllä. Kovaa vauhtia laajeneva, yhden maapallon rajoihin perustuva kestävä elämäntyyli One Planet Living on vertailuissa lyönyt niin sanotun tavallisen elämäntyylin monessa mielessä: kotitalouksien pakolliset menot ovat One Planet Livingissä keskimäärin 14 prosenttia pienemmät, asukkaiden terveys on parempi, kun paino putoaa ja mielenterveysongelmat vähenevät ja kaiken lisäksi oma viljelypalsta, yhteisöllisyys ja pienet energiakustannukset ovat saaneet ekoasunnot käymään kuumille kiville – samaan aikaan kun kiinteistökauppa muualla takkuaa.

One Planet Living on Britanniassa kehitetty ekologisesti kestävä elämäntapa, joka perustuu siihen tosiasiaan, että meidän on elettävä tämän yhden maapallon kantokyvyn rajoissa. Kuulostaa yksinkertaiselta – mutta on kaikkea muuta. Kehittyneissä maissa ihmiset suuntaavat edelleen kohti entistä enemmän luonnonvaroja kuluttavia ja hiilipäästöjä tuottavia elämäntapoja. Jos kaikki eläisivät kuin suomalaiset, tarvitsisimme 3,5 maapallon verran luonnonvaroja, jos taas niin kuin amerikkalaiset, maapalloja tarvittaisiin viisi. Koska näitä ei ole, meidän on pakko miettiä muita vaihtoehtoja – ja näistä One Planet Living on yksi. Se ei juuri tuota hiilidioksipäästöjä eikä jätettä, yhteisö hyödyntää paikallisia materiaaleja ja lähellä kasvaneita raaka-aineita, liikkumiseen ei tarvita autoa ja vedenkäyttö on säästeliästä.

Vielä kymmenen vuotta sitten One Planet Living oli yksi sadan asunnon kortteli keskellä Lontoota, mutta nykyään näitä kortteleita on ympäri maailmaa. Jopa kokonaisia kaupunkeja on siirtynyt yhden maapallon elämäntyyliin. Tuorein menestystarina on Kaliforniasta, jossa Sonoma Mountain Villagen asuntoihin on jonotuslista, sillä kaikille halukkaille niitä ei riitä. Näiden asuntojen myyntivalttina on ”viiden minuutin elämä”, eli kaikki palvelut ovat kävelyetäisyydellä eikä omaa autoa välttämättä tarvita lainkaan.

Muun muassa palvelujen läheisyys, yhteisöllisyys, asukkaiden omat viljelymahdollisuudet ja helppo laina-autojärjestelmä ovat tuoneet One Planet Livingille menestystä.

”Ihmiset haluavat kokea asuvansa pienessä kylässä, vaikka he asuisivat suurkaupungissa. One Planet Living -yhteisössä naapureita tunnetaan keskimäärin 20, kun normaalisti britit tuntevat 3-8 lähinaapuriaan”, sanoo yksi One Planet Livingin perustajista Pooran Desai.

Kun naapurit tunnetaan, ihmiset ovat sosiaalisempia ja esimerkiksi masennusta esiintyy suhteellisesti vähemmän. Ja kun autoa tarvitsee vähemmän, ihmiset kävelevät enemmän – ja voivat paremmin.

One Planet Living on kustannustehokas, inspiroiva ja terveellinen elämäntapa. Sen on tarkoitus antaa mahdollisuus elää ekologista ja terveellistä elämää helposti ja luontevasti niin, ettei koko ajan tarvitse pähkäillä tai tehdä hankalia valintoja. Isossa mittakaavassa se myös antaa mallin siihen, että talouskasvu ja ympäristöystävällisyys ovat mahdollisia yhtä aikaa”, Pooran sanoo.

One Planet Living on tuottanut myös konkreettista tulosta: asumiseen liittyvä hiilijalanjälki on vain 28 prosenttia siitä, mitä se on muissa samaan aikaan rakennetuissa alueen asunnoissa.

Lisää luettavaa resurssien viisaasta käytöstä löytyy Sitran resurssiviisaus-sivuilta.

Mistä on kyse?