archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Hoksatkaa korjata!

Ennakoivaan laadunohjaukseen ja neuvonnan lisäämiseen perustuva rakennusvalvonnan kehittäminen nostaa intoa energiatehokkaaseen rakentamiseen Vaasassa ja Porvoossa, joissa Sitra ja Tekes tukevat työtä. Nyt myös Joensuu on mukana kehityksessä omin voimin. Salit täyttyvät jatkuvasti rakentamista suunnittelevista asukkaista ja paikallisista ammattilaisista.

Kirjoittaja

Julkaistu

Ennakoivaan laadunohjaukseen ja neuvonnan lisäämiseen perustuva rakennusvalvonnan kehittäminen nostaa intoa energiatehokkaaseen rakentamiseen Vaasassa ja Porvoossa, joissa Sitra ja Tekes tukevat työtä. Nyt myös Joensuu on mukana kehityksessä omin voimin. Salit täyttyvät jatkuvasti rakentamista suunnittelevista asukkaista ja paikallisista ammattilaisista. Pekka Seppälä ja paikalliset rakennusvalvonnan asiantuntijat jalkauttavat Oulussa kehitettyjä oppeja. Uudet toimintamallit kannustavat kaikkia mukana olijoita ja nostavat rakennusvalvonnan arvostusta.

Oulussa on jo osoitettu toimintamallin mittavat taloudelliset ja ympäristöhyödyt. Rakennusvalvonnan osaamisen vahvistaminen ja järjestäminen seudulliseksi kokonaisuudeksi olisi nyt saatava etenemään valtakunnalliseksi. Kuntaliiton pitäisi tulla mukaan ajamaan uudistusta.

Nyt sama konsepti, jota rakennusvalvonnassa on menestyksekkäästi kokeiltu uudisrakentamiseen, on siirtymässä myös korjausrakentamiseen. Oulun rakennusvalvonta siirtyy kehittämisessä uuteen tärkeään vaiheeseen. Oululaisten kokemusten mukaan tässäkin on keskeistä omistajien, isännöitsijöiden ja hallitusten hoksauttaminen. Yksinkertaisinta on lähteä liikkeelle kustannustehokkaimpien ratkaisujen esittelystä.

Korjausrakentamisen edistämiseen kytkeytyy myös vajaakäyttöisten alueiden tiivistäminen ja lisärakentaminen. Ylisuuret pysäköintialueet voidaan muuntaa rakennusmaaksi, autopaikkoja siirtää maan alle ja lisärakennusoikeudella kattaa tonteilla jo olevien rakennusten korjauksia. Tässä voittavat kaikki: tehdään investointeja yhdyskuntatekniikkaan, saadaan korjauksia liikkeelle ja lisää asukkaita jo olemassa olevien palvelujen lähelle.

Mistä on kyse?