archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Impact-startupit ratkaisevat oikeita ongelmia

Suomessa on kasvamassa merkittävä impact-startup-yritysten joukko. Kyseiset yritykset ratkaisevat yhteiskuntamme aitoja ongelmia, kirjoittaa Demoksen Juha Leppänen.

Kirjoittaja

Julkaistu

Peliteollisuus näkyy otsikoissa. Mutta sen varjossa Suomessa on kasvamassa merkittävä impact-startup-yritysten joukko. Nämä yritykset toimivat esimerkiksi terveyden, resurssiniukkuuden ja jakamistalouden sektoreilla. Niillä on suora ja konkreettinen vaikutus ihmisten elämään ja ne ratkaisevat yhteiskuntamme aitoja ongelmia.

Suora vaikutus ihmisten elämään yhdistää kolmea suomalaista startupia ZenRoboticsia, Sharetribea ja Mendoria. ZenRobotics vastaa resurssiniukkuuden haasteeseen lisäämällä rakennusjätteiden kierrätysastetta, Sharetribe tarjoaa vertaiskauppapaikkoja eli virtuaalisia toreja kaikille halukkaille ja Mendor auttaa hoitamaan diabetesta ihmisten arjessa.

ZenRobotics, Sharetribe ja Mendor eivät ole mitä tahansa startupeja, jotka etsivät rahoitusta ja testaavat liiketoimintamalliaan. Ne ovat impact-startupeja. Yrityksiä, jotka tuoton lisäksi kehittävät vaikuttavia ratkaisuja yhteiskuntaa ja ihmisiä varten.

”Impact-yrittäjä tietää joka aamu, miksi nousee sängystä ja lähtee töihin. Silloin ei pelkästään jaksa töissä, vaan haluaa ehdottomasti tehdä parhaansa”, tiivistää lämmitykseen liittyvää älyratkaisua kehittävän Fourdegin toimitusjohtaja Markku Makkonen.

Edellä mainitut esimerkit uudenlaisista startupeista eivät ole ainutkertaisia. Uudet yritykset haluavat yhä useammin olla mukana ratkaisemassa aikamme suuria ongelmia – liittyivät ne sitten ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, liikenteen toimivuuteen tai terveyden edistämiseen.

Näillä aloilla on myös suurin osa yksityisen kulutuksen rahasta. Yksityisen energiankulutuksen kannalta tärkeimpiin eli asumiseen, liikkumiseen ja ruokaan kuluu myös eniten yksityistä rahaa. Kotitaloudessa saatetaan käyttää kuukausittain lähes 2 000 euroa näihin perusasioihin, siinä missä peleihin ja viestintäteknologiaan kulutetaan parisenkymmentä euroa.

Myös terveydessä ja koulutuksessa liikkuvat valtavat pääomat. Kenties painopisteet aiemmin teknologia- ja pelipainotteisen startup-kentän dynamiikassa ovat muuttumassa.

“Tänä vuonna Slushissa puhuttiin jo syövän hoitamisesta”, huomauttaa kommunkaatio- ja hoidonseurantaratkaisu Kaikun kehittäjä Lauri Sippola. ”Tällainen kehityskulku helpottaa impact-yrityksen aloittamisessa.”

Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden kannalta merkittävimmillä sektoreilla on myös eniten rahaa jaossa. Impact-startupit voivat siis olla paitsi vaikuttavimpia, myös tuottoisimpia yrityksiä. Bisnesenkeliverkosto Fiban on kertonut, että vuonna 2013 viidennes enkelisijoituksista kohdistui terveyden ja biotieteiden alueelle. Tämän vuoden kasvuyritystapahtuma Slushiin puolestaan osallistui jo yli 200 terveys- ja hyvinvointialan startup-yritystä ja ohjelmaa oli terveyden lisäksi myös impactiin ja cleantechiin liittyen.

 

 

Mistä on kyse?