archived
Arvioitu lukuaika 1 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Jälleen lippulaiva energiatehokkaalle rakentamiselle

Kirjoittaja

Jukka Noponen

Julkaistu

Sitra oli Energiaohjelmansa (2008-2012) kautta mukana kehittämässä Lahden Onnelanpolku-palvelukeskus-kokonaisuudesta energiatehokkuuden lippulaivaa. Lähtökohtana oli luoda lähes nollaenergiatasoinen tulevaisuuden hyvinvointikeskus, jossa palvelujen laatu, toiminnallisuus, tilojen käytön tehokkuus ja elinkaariajattelu ovat samanaikaisesti kehityksen kärkinä.

Nollaenergiatavoite tarkoitti ostoenergiankulutuksena 60 kWh/m2. Ilokseni olen havainnut, että tämä tavoite on täyttymässä. Myös käyttövaiheen kasvihuonekaasupäästöissä päästään noin puoleen vertailurakennuksesta. Merkittävää on myös rakennuksen kustannusten pysyminen ARA:n asettamissa rajoissa.

Energiatavoitteen saavuttaminen edellytti useita ratkaisuja, kuten aurinkolämpöä ja -sähköä, sähkönkulutuksen minimointia laite- ja valaistusratkaisuissa, ilmais- ja hukkaenergiavirtojen hyödyntämistä, lämmön talteenottoa, tiivistä rakennusvaippaa, laadukkaita ikkunoita, energiatehokkaita hissejä, veden kulutuksen minimointia ja katetun pihan hyödyntämistä esilämmityksessä. Erityisen tärkeätä olikin siksi rakennuttajan, suunnittelijoiden ja urakoitsijan laaja yhteistyö. Varhainen tavoitesuunnittelu ja hankintaklinikka loivat ryhtiä hankkeelle.

Palvelukeskus Onnelanpolku vihittiin käyttöön 18.6. Lue lisää YIT:n tiedotteesta.

Tutustu VTT:n julkaisemaan arviointiraporttiin Lähes nollaenergiatasoinen vanhusten palvelutalo.

Mistä on kyse?