archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Käytännön esimerkeistä intoa työelämän kehittämiseen

Kirjoittaja

Suvi Kiesiläinen

Asiantuntija, Talous- ja hallintopalvelut

Julkaistu

Tahdotko jakaa työelämäoppisi? Työelämäpalkinnon haku on auki 2.1.-15.2.2017!

Työelämän hyvistä periaatteista kirjoitetaan paljon. Olen lukenut monet kerrat, että luottamus ja arvostus kuuluvat hyvään johtamiseen ja edistävät työhyvinvointia. Silti työelämään liittyvän keskustelun ytimessä pyörivät epäkohdat. Hyvien periaatteiden vieminen käytäntöön onkin paljon puhetta vaikeampaa. Siksi konkreettiset esimerkit hyvistä työpaikoista ja taitavasta johtamisesta ovat arvokkaita.

Näitä työelämän onnistumisia haluamme nostaa esiin Suomen työelämäpalkinnolla, jonka saajaksi etsimme nyt esimerkillisiä työpaikkoja. Haussa ovat etenkin sellaiset työpaikat, joissa on tahdonvoimaa työhyvinvoinnin puolesta.

Minulla on ollut ilo tutustua useisiin erinomaisiin työpaikkoihin työelämäpalkintoprojektin myötä. Vaikka nämä työpaikat ovat eri toimialoilta ja erilaisia keskenään, ne ovat onnistuneet työpaikallaan luottamuksen ja arvostuksen rakentamisessa. Erityisesti minuun ovat tehneet hyvän vaikutuksen seuraavat seikat:

  • Virallinen ja epävirallinen toiminta ovat synkassa ja kumpaakin tarvitaan. Tapaamani työpaikat ovat toteuttaneet virallisia kehittämisohjelmia ja ottaneet käyttöön toimintamalleja työturvallisuuden ja -prosessien parantamiseen. Konkreettisia toimenpiteitä on tukenut vahva kytkös laajempaan rakentavaan organisaatiokulttuuriin sekä johdon vahva sitoutuminen.
  • Organisaation eri osat jakavat kokemuksen siitä, että ollaan samassa veneessä. Esimerkiksi alentuneen työkyvyn tilanteissa työpaikoilla on etsitty uusia sopivia työtehtäviä koko organisaation laajuudelta. Työn sovittaminen nähtiin sekä työpaikan että työntekijän etuna. Kun ollaan samassa veneessä, yksikkörajoja tärkeämpää on yhteinen määränpää.
  • Koko henkilöstö osallistuu kehittämistyöhön ja fokus on niissä asioissa, joihin työpaikka voi itse vaikuttaa. Epävarmassa taloudellisessa tilanteessa olosuhteita ei voi valita. Sen sijaan työntekijöille voi tarjota vaikutusmahdollisuuksia työpaikan kehittämiseen. Hallinnan ja osallisuuden tunteen vahvistaminen työpaikalla antaa tilaa uusille ideoille ja oivalluksille, jotka parhaimmillaan parantavat työturvallisuutta ja tuottavuutta.

Jo nämä esimerkit osoittavat, että kyse ei ole rakettitieteestä vaan pienistä asioista. Mahdollisuudet mielekkääseen työhön ja jokaisen osaamista arvostavaan ja hyödyntävään yhteistyöhön ovat lukuisat, jos tahtoa löytyy. Vanhan sananlaskunkin mukaan: missä on tahtoa, siinä on tie.

Tahdonvoiman lisäksi tarvitaan tietoa ja käytännön esimerkkejä työelämän kehittämisestä. Toivomme mahdollisimman monen työpaikan laittavan itsensä likoon ja jakavan oman esimerkkinsä Työelämäpalkinnon haussa 2017. Lähde mukaan! 


Suomen työelämäpalkinto jaetaan viimeisen kerran vuonna 2017 ja avoimen haun teemana on tahdonvoima. Haemme esimerkkejä siitä, miten omalla toiminnallaan voi onnistuneesti mukautua muuttuvaan maailmaan. Hakuaika 2.1.–15.2.2017. Tarkemmat ohjeet löytyvät täältä.

#tahdonvoima #työelämäpalkinto

Mistä on kyse?