archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

”Kiitos Jyväskylä – ja hyvää joulua!”

Kirjoittaja

Laura Häkli

asiantuntija, viestintä ja yhteistyösuhteet, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Kohti resurssiviisautta -hankkeen tekijöille Jyväskylän rautatieasema on tuttu paikka. Tiimi on ylpeä siitä, että Jyväskylä aikoo ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina sitoutua olemaan resurssiviisas, jätteetön, päästötön ja kestävä kaupunki vuonna 2050. Kuvassa Laura Häkli (vas.), Laura Järvinen, Lilli Linkola, Lari Rajantie, Pirkko Korhonen, Hanna-Leena Ottelin ja Antti Lippo. Kuvasta puuttuu jyväskyläläinen Outi Pakarinen.

RESURSSIVIISAS JOULUKALENTERI 24/24

Sitran Kohti resurssiviisautta -hankkeen joukkue kiittää jyväskyläläisiä kuluneen vuoden työstä  resurssiviisauden hyväksi ja toivottaa koko kaupungille hyvää joulua. Resurssiviisaustyöhön on tavalla tai toisella osallistunut jo noin 25 000 kaupunkilaista.

Helsingistä katsoen Jyväskylä on aika kaukana. Junamatka Helsingin päärautatieasemalta kestää nopeimmillaan 3 tuntia 9 minuuttia, hitaimmilla junayhteyksillä 4 tuntia 39 minuuttia. Monesti aikataulut eivät kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä junaa vaivaa ”tekninen häiriö”, pitää ”odottaa vastaantulevaa liikennettä” tai matka ajetaan ”korvaavalla kalustolla”. Pahimmillaan olemme matkustaneet väliä reilut kahdeksan tuntia – ja loppujen lopuksi päässeet perille tilataksilla. Joskus on myös noustu vahingossa Kouvolaan tai Lievestuoreelle menevään junaan tai päästy vain Jämsään saakka – ja jouduttu kääntymään takaisin. Vaikka matka menisi sujuvasti, Tampereella on yleensä junanvaihto ja reilun kymmenen minuutin odotus tuulisella laiturilla, mutta toisaalta sinä aikana ehtii juuri ja juuri juosta hakemassa hampurilaisen asemaravintolasta.

Sitran resurssiviisaustiimille ovat Jyväskylän ja Helsingin väliset ratayhteydet tulleet tutuiksi, sillä tiimiläiset ovat käyneet Jyväskylässä viikoittain.

”Jyväskylä on osoittautunut mukavaksi yhteistyökumppaniksi, ja erityisesti kaupunkilaiset ovat suhtautuneet meihin lämpimästi ja tekemiseen innostuneesti. Kaikkiaan kokeiluissa, hankkeissa ja tekemisessä on ollut kaksivuotisen hankkeemme aikana jollain tavalla mukana yli 25 000 kaupunkilaista”, kertoo asiantuntija Hanna-Leena Ottelin Sitrasta.

Kahden vuoden aikana Sitra on järjestänyt ja rahoittanut Jyväskylässä 15 lyhyttä kokeilua ja sen jälkeen neljä eri pilottihanketta. Samaan aikaan on järjestetty työpajoja jyväskyläläiselle toimintamalliryhmälle, jonka tutustuminen resurssiviisauteen päättyi juuri ennen joulua yhteiseen vetoomukseen kaupungille resurssiviisauden puolesta. Lisäksi hankkeen aikana on teetetty lukuisia selvityksiä, rakennettu resurssiviisauden indikaattoreita, esitelty työtä kansainvälisillä foorumeilla, laadittu tiekarttoja ja luotu resurssiviisaudesta kiinnostuneiden suomalaiskaupunkien yhteistyöverkostoa.

Kohti resurssiviisautta -hanketta on jäljellä puoli vuotta ja sinä aikana Sitra tukee Jyväskylän kaupunkia resurssiviisaan toimintamallin jalkauttamisessa käytäntöön. Kaupunki on joulukuussa tehnyt aiesopimuksen, jossa se kertoo aikovansa sitoutua resurssiviisauden tavoitteisiin. Tavoitteiden mukaan Jyväskylä on viimeistään 2050 kaupunki, jossa eletään hyvää elämää kestävästi, hiilineutraalisti ja jätteettömästi.

”Tavoite on Suomessa, ja jopa kansainvälisesti kunnianhimoinen, ja tuo Jyväskylälle todellisen mahdollisuuden edelläkävijyyteen. On ilo tehdä tätä työtä Jyväskylässä. Jyväskyläläiset ovat lähteneet innolla mukaan kehittämään resurssiviisaita ajatuksia ja yhteistä resurssiviisasta tulevaisuutta. Haluamme kiittää kaikkia työssä mukana olleita, ja toivottaa kaikille jyväskyläläisille oikein hyvää joulua”, sanoo johtava asiantuntija Lari Rajantie Sitrasta.

PS. Resurssiviisauden hengessä Sitra on halunnut antaa joululahjan kaupungin vähävaraisten joulunviettoon. Sitra lahjoittaa Elämän leipä ry:n järjestämään jouluruokien jakeluun kestäviä säilytysrasioita ja kompostoituvia, kierrätysmateriaalista tehtyjä kertakäyttörasioita.

Resurssiviisaassa joulukalenterissa esitellään päivittäin yksi resurssiviisas teko, joka säästää luonnonvaroja, päästöjä ja lisää hyvinvointia. Resurssiviisaan joulukalenterin tuottaa Sitra.

Lisätietoa: www.sitra.fi/resurssiviisaus

Mistä on kyse?