archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kohti sosiaalisia sähköverkostoja ja suotuisampaa sijoitusilmastoa

Tapahtuuko sähkömarkkinajärjestelmille ja keskusjohtoisille sähkölaitoksille samanlainen mullistus kuin printtimedialle internet-teknologioiden yllättäessä? Bloomberg maalaili näkymiä 10v päähän.

Kirjoittaja

Julkaistu

Tapahtuuko sähkömarkkinajärjestelmille ja keskusjohtoisille sähkölaitoksille samanlainen mullistus kuin printtimedialle internet-teknologioiden yllättäessä? Bloomberg New Energy News maalaili näkymiä kymmenen vuoden päähän tulevaisuuteen vuosittaisessa European Energy Venture Fair 2014 –tilaisuudessa Zürichissä. Tilaisuuden järjesti Emerald Ventures.

Uusiutuvien energiamuotojen myötä syntyvä markkinoiden dynamiikka vaatii kaikilta osapuolilta uudenlaista joustavuutta. Kysyntäohjautuva vanha hinnoittelumalli johtaa lisääntyvässä määrin tilanteisiin, jossa sähkön hinta muuttuu negatiiviseksi. Ainakin hetkellisesti tulevaisuudessa sähköä olisi enemmän tarjolla kuin sille on kysyntää – tai taloudellista tapaa varastoida. Vaihdantatalous saattaa tulla hyödyntämään tätä mahdollisuutta vähittäissähkömarkkinoillekin älyverkkojen myötä. Connecting energy -konsepti Eonilta ja aurinkosähköyhtiö Sungevityn LinkedInin kaltainen yksityisasiakkaiden keskinäinen mediayhteisö ovat enteitä siitä, että sähkön verkostoissa voi tapahtua vaihesiirto.

Bloombergin sijoittajabarometrin mukaan cleantech-alan matalapaine olisi väistymässä. Viime vuonna sijoitukset uusiutuviin megawatteihin vielä vähenivät, mutta ennusteet tälle ja lähivuosille lupaavat hyvää. New Yorkin pörssissä julkisesti noteerattujen cleantech-yhtiöiden osakeindeksi on myös nyt kirinyt kiinni nelivuotisen takamatkansa. Itse asiassa pari vuotta sitten mukaan lähtenyt sijoittaja on lyönyt sekä NASDAQ:n että Standard & Poors’in keski-indeksit.

Epävakaita olosuhteita saattaa kuitenkin olla vielä tulossa World Energy Councilin uuden kyselytutkimuksen mukaan. Eniten yritysjohtajia valvottaa ilmastonmuutoksen ja energianhinnan tuoma epävarmuus tulevaisuudesta. Erityisesti Kiinan ei-konventionaalisten fossiilisten polttoaineiden merkityksestä ei ole markkinoilla selkeätä kuvaa.

Mistä on kyse?