archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Meidän tavallisten pulliaisten teoilla on väliä!

68 prosenttia Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä voidaan jyvittää minulle, tavalliselle pulliaiselle.

Julkaistu

Marrakechin ilmastokokouksessa keskitytään parasta aikaa toimenpiteisiin, joilla Pariisissa päätetty kahden asteen tavoite saavutetaan käytännössä. Noh, saavat siellä valtionjohtajat ja teollisuuspamput puhua, nehän ne päästöt ovat aiheuttaneetkin. Harmi vain, että 68 prosenttia Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä voidaan jyvittää minulle, tavalliselle pulliaiselle. Huh, johan alkaa hiilireppu painaa ja mieli ahdistua.

Hyvä uutinen on se, että 37 prosenttia tästä hiilirepun painosta voidaan tiputtaa pois olemassa olevilla ratkaisuilla. Silloin keskiverto suomalaisen hiilipäästöt tippuvat 11 500 kilosta 7 200 kiloon. Ylimääräisen painon voi pudottaa tekemällä fiksuja valintoja sekä jokapäiväisessä elämässä että isommissa hankinnoissa kuten remonteissa ja auton valinnassa. To do -listalla on ainakin: vaihda ekosähköön, alenna kodin lämpötilaa (jokainen asteen pudotus vastaa 5 % pudotusta energiantarpeessa) ja säästä kuumaa vettä, suosi yhteiskäyttö-, sähkö- ja kaasuautoja sekä vaihda polttoaine vähähiiliseen. Pyöräile ja kävele lyhyet matkat, syö kasvispainotteista ruokaa. Suomen ympäristökeskuksen Syken tutkija Marja Salo pohti blogissaan eri ratkaisujen vaikutuksia, ja pikapyristyksellä saamme 2000 kg hiiltä pois ja isommat muutokset taas pudottavat 5000 kg pois. Se on paljon.

Niin niin, taas näitä samoja juttuja hoetaan, näähän on ihan ”no brainereita”! No niinpä. Pieni päätös päivässä vie pitkälle, eikä yllämainittujen tekojen tekemisen tarvitse olla vaikeaa tai ankeaa. Kasvisproteiinit, kuten nyhtökaurat viedään käsistä (edesmennyt kokki Jaakko Kolmonen oli muuten varma sokkotestissä, että nyhtökaura on lihaa) ja ravintoloissa on vegaaniannoksia. Suomalaiset yritykset, kuten Fourdeg ja Lease Green tarjoavat energiaratkaisuja, muutamia mainitakseni. Samalla voi myös miettiä, että vaikuttaako esimerkiksi sähkön vaihtaminen ekoon elämänlaatuusi? Entä lyhyiden matkojen kävely? Vetoisten ikkunoiden tilkitseminen tai kotisi lämpötilan laskeminen, silloin kun et ole kotona?

Samalla lailla kuin terveellisessä elämäntyylissäkin satunnaiset hairahdukset karkkihyllyllä eivät haittaa, muttemme voi vetää jatkuvia hiiliövereitäkään tai viivan alle ei jää miinusta. Sinulla ja minulla on vastuu valita paremmin, ja toisaalta vaatia ja kannustaa muita toimijoita luomaan meille parempia valinnanmahdollisuuksia.

Yllämainitut luvut perustuvat Syken Sitralle tekemään laskentaan. Työ on vielä kesken ja tulokset julkistetaan vuoden 2017 alkupuolella. Sitä odotellessa voimme alkaa pudottaa hiilipainoamme ja osaltamme toteuttaa Pariisin kahden asteen tavoitteeseen pääsemistä jo tänään.

 

 

Mistä on kyse?