archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Minkä haasteen selättämiseen pitäisi käyttää miljoona euroa?

Mihin ongelmaan Ratkaisu 100 -kilpailu vastaa? Haasteen valinta on sinun käsissäsi.

Julkaistu

Sitra starttasi helmikuussa Ratkaisu 100 -haastekilpailun. Haastekisan aluksi määrittelemme yhdessä haasteen, johon kisassa lähdetään hakemaan ratkaisua. Miten haasteen valinta tapahtuu?

Kun Ratkaisu 100 -kilpailu on kahden vuoden päästä ohi, meillä on pino yhdessä kehitettyjä ratkaisuja, jotka helpottavat ihmisten arkea. Mutta kenen arkea olisi tärkeintä helpottaa? Sen sanot sinä. Ratkaisu 100 -kilpailun verkkosivuilla www.Ratkaisu100.fi käydään tätä keskustelua juuri nyt.

Haemme kilpailijatiimien ratkaistavaksi Suomea koskettavaa yhteiskunnallista haastetta. Se voi olla luonteeltaan sosiaalinen, taloudellinen tai ekologinen – mitä vain. Tällä hetkellä kisan sivuilla puhuttaa esimerkiksi nuorten mielenterveys, empatiataidot, kansaneläke, työn murros, digitalisaatio, karjatalouden säilyminen, kasvava työttömyys, uusiutuva energia ja yksinäisyys.

Olet jättänyt jo haaste-ehdotuksesi. Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Keskustelua yhteiskunnallisista haasteista käydään avoimesti verkossa aina huhtikuun puoliväliin asti. Verkkokeskustelun sulkeuduttua 15.4. syvennymme kerättyyn materiaaliin, analysoimme, yhdistelemme ja teemoitamme ajatuksia, etsimme sieltä trendejä ja poimimme hiljaisia signaaleja. Perehdymme aiheisiin liittyviin tutkimuksiin ja laajennamme näkökulmia. Pyrimme ymmärtämään paremmin keitä kaikkia haaste koskee. Kehittääksemme uutta, meidän on kytkettävä mukaan ne, joita ongelmat aidosti koskettavat.

Lihaa luidensa ympärille keränneet haaste-ehdotukset toimitetaan riippumattomalle raadille, joka karsii massasta 3-5 ehdotusta avoimeen yleisöäänestykseen.

Näistä esiraadin valitsemista ehdotuksista äänestetään avoimella yleisöäänestyksellä syksyllä 2016.

Lopullisen haasteen valinta on siis äänestäjien käsissä – sinun käsissäsi.

Kun äänet on ynnätty yhteen ja haaste selvillä, sille etsitään ratkaisijoita avoimella kuulutuksella. Tarkoitus on löytää ratkaisijoiksi uusia, ehkä yllättäviäkin kykyjä yhteiskehittämään ratkaisuja kokeneiden toimijoiden rinnalle. Monialaisuus auttaa taklaamaan viheliäisiä ongelmia.

Ratkaisijatiimit kilpailevat juhlavuonna 2017 siitä, kenen ratkaisu voittaa kisan. Juhlavuoden lopussa kisan voittaja saa oman ratkaisunsa toteuttamiseen miljoona euroa.

Kohti yhteiskehittelyn tulevaisuutta

Ratkaisu 100 -haastekilpailu on yksi konkreettinen askel kohti yhteiskehittelyn yhteiskuntaa. Kilpailun eri vaiheissa kuka tahansa pääsee mukaan vaikuttamaa Suomen tulevaisuuden suuntaan. Voit antaa haaste-ehdotuksesi ja keskustella ehdotuksista verkossa ja työpajoissa, voit äänestää ehdotuksista mielestäsi tärkeintä haastetta ja voit osallistua kisaan kilpailijana tai kannustaa kilpailijatiimejä.

Parhaimmillaan haastekilpailu toimii rinnan muun yhteiskunnallisen kehittämisen kanssa, kiihdyttää muutosta ja luo siltoja eri toimijoiden välille – ei korvaa muuta yhteiskunnallista kehittämistä. Tälläkin hetkellä Sitrassa muun muassa hakkeroidaan perustuloa, raamitetaan hiilineutraalia kiertotaloutta, tuetaan nuorten varhaisen tuen mallin valtakunnallista leviämistä ja etsitään vipua korkeasti koulutettujen työelämävalmiuksiin. Haastekilpailu on oiva keino tuoda uusia  ääniä yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä löytää yllättäviä tapoja ratkoa ongelmia – muun kehittämistyön lisäksi.

Mistä on kyse?