archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Mistä tunnistaa oikeat edelläkävijät?

Kirjoittaja

Jaana Pelkonen

Johtava asiantuntija, hiilineutraali teollisuus, Hiilineutraali teollisuus

Julkaistu

Paljonko on riittävästi? Miten nopeasti toimintaa pitäisi muuttaa? Milloin saan näkyviä tuloksia aikaan? Nämä ovat kysymyksiä, joita jokainen yritys joutuu miettimään, kun se pohtii omaa osuuttaan globaalissa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.

Kaikkien tulee tehdä oma osuutensa hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä, mutta mistä tietää, kuinka iso oma osuus on ja onko itse edelläkävijä vai perässähiihtäjä? Kun yritys arvioi omia päästövähennystoimiaan ja päästövähennystavoitteitaan, sen tulisi myös tietää, onko omien panostusten tulos parempi kuin kilpailijoilla, jotta niistä voisi saada kilpailuetua.

Onneksi on kehitetty menetelmä, jonka avulla yhdelle yritykselle voidaan määrittää sille kuuluva päästövähennysosuus globaaleista kokonaispäästöistä. Tätä kutsutaan tieteelliseksi päästövähennystavoitteeksi (science based target). Menetelmä perustuu kahden asteen lämpenemisen tasoon ja sektorikohtaisiin päästötaseisiin. Sitä ovat olleet kehittämässä CDP, YK:n Global Compact, WRI ja WWF, ja tähän mennessä jo yli sata johtavaa yritystä on sitoutunut soveltamaan menetelmää omissa päästövähennystavoitteissaan.

Pariisin ilmastokokous viime joulukuussa antoi yritysten päästövähennystavoitteille uutta pontta asettamalla maapallon lämpenemisen yhteiseksi tavoitteeksi 1,5 astetta 2 asteen sijaan. Tämä lisäsi edelleen painetta yritysmaailmassa varmistaa, että päästöjen vähentämiseksi tehdään riittävästi toimenpiteitä ja että niiden vaikutus on riittävän nopea.

Asettamalla itselleen tieteellisesti perustellun päästövähennystavoitteen yritys lisää omien toimiensa vaikuttavuutta ja uskottavuutta julkisessa keskustelussa sekä osoittaa edelläkävijyyttä vertailussa oman toimialan tai sektorin sisällä. Pitkän tähtäimen kilpailukyvyn hyödyt keräävät nimittäin vain ne, jotka ajoissa muuttavat omaa toimintaansa vähähiilisyyden suuntaan ja jotka onnistuvat eriyttämään liiketoiminnallisen kasvun ja päästöjen kasvun toisistaan.

Me olemme Sitrassa kannustaneet suomalaista teollisuutta ja yrityksiä lähtemään hiilineutraaliuspolulle ja löytämään vähähiilisyyteen perustuvia kasvun aihioita. Houkuttelimme myös kaksi suomalaista yritystä testaamaan tieteellistä päästövähennystavoite-menetelmää.

Kansainvälisten edelläkävijöiden joukkoon pääseminen edellyttää kunnianhimoisen, tieteellisesti perustellun pitkän tähtäimen päästövähennystavoitteen asettamista. Haluatko sinä ja yrityksesi kuulua tähän joukkoon?

Tutustu raporttiin:

You need to accept statistics-cookies to display content from Slideshare

Open cookie settings

Forward-looking companies set science-based targets from Sitra / Ekologinen kestävyys

Mistä on kyse?