Puheenvuoro
Arvioitu lukuaika 2 min

Mitä kuuluu, IHAN-pilotit?

Mitä siellä IHANin piloteissa puuhataan? Ja mikäs IHAN Testlab sitten on? Kaikki urakointi tähtää nykyistä reilumpaan datatalouteen.

Kirjoittaja

Julkaistu

Koko alkuvuosi 2019 käynnisteltiin IHAN-pilotteja, laadittiin sopimuksia ja jossain välissä punnerrettiin erilaisissa IHAN-työpajoissa. Ja osa jatkoi tekemistä myös kirjoittamistyön merkeissä, täydentäen ja parantaen IHANin vaatimusmäärittelyitä – vanhaa kunnon IHAN Blueprintiä. Tätä kirjoitellessa ensimmäiset versiot ovat jo IHAN-yhteisön kommentoitavina.

Piloteista osa on jo valmistunut, mutta suurin osa jatkaa kevään 2020 puolelle. Toteutuksia on saatu pääasiassa erilaisista suostumusten hallinnan ratkaisuista. Suostumuksen hallinnalla on varsin keskeinen osa reilun datatalouden toimintamallissa. Käynnissä on myös pilotteja, joissa rakennetaan kokonaisia palveluita. IHAN-hankkeen kannalta keskeistä on saada molempia, eri tavoin toteutettuja versioita IHANin peruskomponenteista ja toimivia palveluita.

Samaan aikaan toisaalla…

Kesän alussa alkoi IHAN Testbedin suunnittelutyö ja syksyllä päästiin rakentamaan. Tavoitteena on saada aikaan julkisivu, IHAN Showroomin etuovi ja heti sisäänkäynnin jälkeen aula. Siellä pääsee tutustumaan IHAN-maailmaan, oli sitten etsimässä dataa palveluiden toteuttamiseen, palveluita datan hyödyntämiseen tai vain hakemassa ymmärrystä datatalouden maailmasta.

Seuraavaksi on tarkoitus suunnitella ja rakentaa IHAN-kehitysympäristö, jossa puolestaan pilottien open source -tuotoksista tehdään toimivia komponentteja. Jossain vaiheessa sieltä löytyy ’developer experience, DX’ eli paikka, jossa voi suunnitella vaikkapa rajapintakomponentin (API!), testailla ja parannella sitä laadukkaalla testidatalla.

Tarinan alussa mainittu kirjoitustyö on siirretty IHAN-dokumentaatioympäristöön, josta IHAN Blueprint nykyään löytyy. Elävä dokumentti on jaettu loogisiin kokonaisuuksiin, joista yhdistelemällä julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisin välein Blueprintin versioita. Sinne on myös tarkoitus koota kirjasto IHAN-periaatteiden mukaan toteutettujen palveluiden arkkitehtuureista.

Miksi ryhdyitte tähän?

Kun nuo kaikki kolme kokonaisuutta on saatu toimimaan ja ainakin osittain toimimaan yhteen, on saatu aikaan jotain konkreettista, joka jatkaa IHANin elämää Sitran poistuttua rakennuksesta…

#IHAN

Mistä on kyse?