archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Mitä yhteistä on trendiravintolalla, varaston siivouksella ja hajonneella partakoneella?

Vanha partakone, trendiravintola ja varaston siivous. Kaikki ne parhaimmillaan edistävät uudenlaisen talouden esiinmarssia.

Kirjoittaja

Samuli Laita

Päällikkö, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Vanha partakone, trendiravintola ja varaston siivous. Kaikki ne parhaimmillaan edistävät uudenlaisen talouden esiinmarssia: Kiertotalous vastaa ihmiskunnan pakottavaan tarpeeseen saada luonnonvarojen kulutus kestävälle tasolle niin, että silti pystymme tuottamaan hyvinvointia ja pitämään talouden pyörät pyörimässä.

Sitran Kiertotalous-projekti on nyt vuoden edistänyt Suomen siirtymistä kiertotalouteen – talouteen, jossa materiaalit ja arvo kiertävät niin, että tarve kajota neitseellisiin luonnonvaroihin vähenee. Tällä viikolla aloitimme usean ministeriön ja lukuisten muiden tahojen kanssa hahmottelemaan tarkkaa suunnitelmaa siitä, millaisin askelin Suomesta tulee kiertotalouden edelläkävijä.

Samaan aikaan on ilo huomata, että kiertotalouden mukaista toimintaa syntyy jo itsestään. Yritykset etsivät uusia liiketoimintamalleja varautuessaan erilaiseen, kestävän kehityksen mukaiseen toimintaympäristöön, mutta myös kansalaistapahtumia on putkahdellut kuin kevään ensimmäisiä leskenlehtiä. Toiveissa on, että tapahtumat leviävät laajoiksi kukinnoiksi.

Siivouspäivä lienee yksi laajimmalle levinneistä tapahtumista. Asuntojen ja varastojen nurkista kaivetut tavarat saavat uuden elämän.

”Käytettyjen tavaroiden päätyminen uuteen käyttöön ehkäisee sitä, ettei turhaan osteta uutta”, toteaa kiertotalouden johtava asiantuntija Matti Aistrich Sitrasta.

Kun vanha tavara vaihtaa omistajaa lantilla tai kahdella, kasvaa tavaran materiaalista saatu taloudellinen arvo: miltei huomaamatta kiertotalous on jälleen nytkähtänyt piirun verran eteenpäin.

Trendiravintolassa voi saada lautaselleen annoksen, joka on hävikkiruokaa. Sen sijaan, että parasta ennen päivän ohittaneet elintarvikkeet joutuisivat jätteeksi, kokit loihtivat From Waste to Taste -ravintolassa niistä upeita annoksia. Ruokahävikin vähentäminen on yksi merkittävimmistä toimista, jolla länsimaissa saataisiin vähenemään merkittävästi ilmastopäästöjä, kertoo Sitran tuore ilmastoratkaisuja koskeva raportti.

Ravintola Hukkatila puolestaan on luonut lisäarvoa tyhjillä olleille tiloille pop-up-ravintoloillaan. Konsepti on levinnyt jo Suomen rajojen ulkopuolelle, viimeksi Hukkatila on pyörinyt Murmanskissa.

Kiertotalouden kansalaispäivä kokosi viime vuonna muun muassa kiertotalouden asiantuntijoita, designereita ja taiteilijoita sekä tietenkin kaupunkilaisia yhteen ideoimaan uusia kiertotalouden mahdollisuuksia ja luomaan konkreettisia toteutusideoita.

Uusimpana tulokkaana kiertotalouden tapahtumakentälle ilmestyy sunnuntaina 17.4. Keravalla vapaaehtoisvoimin järjestettävä sähköromupäivä. Elektroniikkaromua kerätään kotiovelta noutaen, ja prosessoidun romun myynnistä vastaava yritys lahjoittaa saadun tuoton keravalaiselle hyväntekeväisyyskohteelle. Vanhan partakoneen materiaalit saadaan kiertoon ja niille kertyy lisäarvoa jatkojalostuksessa – bonuksena vieläpä yhteiskunnan hyvinvointi lisääntyy hyväntekeväisyyden myötä.