archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Parhaan näkeminen

Kirjoittaja

Susanna Perko

Johtava asiantuntija, teolliset symbioosit, Avainalueratkaisut

Julkaistu

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka kertoi yhtiönsä sympaattisista vaiheista Sitran seminaarissa Raumalla ja tuli samalla kiteyttäneeksi jotain hyvin olennaista. Rami sanoi, että vaikka he eivät aina ole tienneet tai osanneet jotain, he ovat yrittäneet tehdä bisnestä kuten parhaaksi näkevät ja toteuttaneet sitä periaatetta kaikessa tekemisessään.

Juuri tästä on kyse myös teollisissa symbiooseissa – oman parhaan näkemisestä. Yleensä se liittyy säästöihin, resurssitehokkuuteen, uuteen kannattavuuteen ja ekologiseen kestävyyteen – siis kilpailukykyyn.

Monille yrityksille jätteen käsittely on turhankin kallista. Massatuotannossa jätteistä ja muista sivuvirroista syntyy helposti suolainen lasku, jolla voisi yhtä hyvin säästää useankin henkilötyövuoden. Jätettä kannattaa siis kierrättää hinnalla millä hyvänsä, koska se on todennäköisesti halvempaa kuin sen kärrääminen kaatopaikalle.

Yritykset tekevät tuotantonsa sivuvirroista ja jätteestä myös uutta kauppatavaraa, mikä avaa niille uusia markkinoita. UPM:lle puupohjainen biopolttoaine on lupaava uusi kasvuliiketoiminta: yhtiö on investoinut Lappeenrannassa 150 miljoonaa biojalostamoon, jonka tarkoituksena on tuottaa dieselmoottoreihin ympäristöystävällistä polttoainetta. Se tarkoittaa kahtasataa työpaikkaa. UPM pyrkii muutenkin ympäristöystävällisyyteen. Rauman tehtaiden voimalaitoksen poltettavasta syöttoaineesta 92 prosenttia on biopohjaista. Siihen käytetään muun muassa rakennuspuujätettä, kantoja ja puun kuorta.

Laitilassa tehdään kuulemma molempia. Juomatehdas säästää kuluissa hankkiutumalla eroon oluen valmistuksessa syntyvästä mallasmäskistä, mikä päätyy rehuksi lampaille ja vasikoille.  Viimeaikoina mäskiä on alettu käyttää myös Kukko-limpun valmistukseen. Tällä tapaa tehdas on osa laajempaa paikallista liiketoimintaverkostoa, jossa yhden yrityksen jäte hyödyttää monia.

Teollisia symbiooseja tarvitaan, jotta hyödynnettävissä olevat materiaalit kiertävät, muuttuvat tuotteiksi ja kannattavaksi liiketoiminnaksi eivätkä päädy kaatopaikalle tai polttoon. Symbioosiin tarvitaan raaka-aineiden tuottaja, sen jatkojalostaja ja tyytyväinen loppukäyttäjä. Symbiooseissa on usein myös mahdollistajayrityksiä. Ne hoitavat tarvittavan logistiikan, teknologian, energian, kemikaalit ja palvelut. Symbioosi syntyy, kun yritykset hoksaavat oman paikkansa yhteisesti hyödyttävässä kokonaisuudessa. Symbioosi voi hyvin ja kestää, kun jokainen siihen kytkeytyvä yritys näkee oman parhaansa.

 

Mistä on kyse?