archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Pipolätkäturnauksella ilmastonmuutosta vastaan

Kirjoittaja

Julkaistu

Edellisviikon sunnuntaina miteltiin ilmastonmuutoksen vastaisen pipolätkäturnauksen voitosta Helsingissä upeassa talvisäässä. Pipolätkä on ulkona pelattavaa herrasmies- ja herrasnaisjääkiekkoa, jossa varusteiksi riittävät iloinen mieli, maila ja luistimet. Pohjois-Amerikassa pipolätkään viitataan termillä pond hockey eli lammikkolätkä.  

Vaikka itse turnauspäivän sää oli mainio -5°C, jouduimme siirtämään turnauksen alkusarjan alkuviikon plussakelien takia Kaisaniemen luonnonjäiltä Kallion kentän jäähdytetylle tekojääradalle. Tämä alleviivaa hyvin turnauksen sanomaa: pipolätkä on vaarassa.

Ystäväni Atte Harjanne ilmatieteenlaitokselta vahvistaa huolenaiheemme. Hänen mukaansa ilmastonmuutos tekee erityisen pahaa juuri pipolätkälle, sillä ilmasto lämpenee kaikkein voimakkaimmin pohjoisessa ja nimenomaan talvisin. Harjanne peräänkuuluttaakin maailmanlaajuisia päästövähennyksiä, jotta ulkojäille päästäisiin jatkossakin pelailemaan. ”Ilman päästökuria luistimet vaihtuvat tossuihin muutamien kymmenien vuosien kuluessa. Muutos voi olla nopeampikin, sillä lisääntyvä pilvisyys tasoittaa vuorokausien sisäistä vaihtelua jolloin pakkaset vähenevät keskilämpötilan nousua nopeammin”, hän kirjoittaa minulle pikaviestimessä.

Järjestämäämme turnaukseen osallistui yhteensä 16 joukkuetta. Kussakin joukkueessa oli neljästä kymmeneen pelaajaa. Valtaosa joukkueista oli helsinkiläisiä, mutta tapahtumaa väritti myös joukkueet Jyväskylästä ja Korvaluomalta. Suureksi iloksemme mukana oli myös Suomessa asuvista kanadalaisista koottu pipolätkäjoukkue upeissa tukkijätkäasuissaan. Kovimmat neljä joukkuetta jatkoivat Kallion alkusarjasta ratkaisupeleihin, jotka pelattiin keskustan sykkeessä Rautatientorin Jääpuistossa.

Järjestämämme turnauksen tuotto lahjoitetaan lopullisten numeroiden varmistuttua kokonaisuudessaan ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön. Rahoitustakin tärkeämpi tavoitteemme oli luoda pysyvä muistijälki riemukkaan talviliikunnan ja ilmastonmuutoksen torjunnan välille. Oli mahtava huomata, miten suuri joukko meitä rujoja lätkäjätkiä kehtasi avoimesti asettua maapallon puolelle ilmastonmuutosta vastaan, ja miten useat eri kokoiset ja näköiset yritykset lähtivät mukaan tukemaan turnausta ja sen sanomaa.

Eduskuntavaaleihin on reilu pari kuukautta aikaa ja Pariisiin ilmastokokoukseen reilusti alle vuosi. Millä muilla hauskoilla tavoilla voisimme muistutella itseämme ja muita tästä ihmiskunnan suurimmasta haasteesta? Miten voimme parhaiten tuoda huolemme julki?

Valokuvia turnauskesta löydät tunnisteella #SavePondHockey.

Mistä on kyse?