archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Ratkaisujen viikko Pariisissa

Julkaistu

Pariisin kokouksen ensimmäinen viikko on takana ja ratkaiseva viikko edessä. Ministerit ottavat kopin virkahenkilövetoisesti pohjustetuista neuvotteluista. Miltä tilanne näyttää?

Keskustelut sopimusluonnoksesta ovat edenneet verkkaisesti. Pienempiä erimielisyyksiä on saatu jonkin verran karsittua ja vaihtoehtoja selkiytettyä. Kaikki isot kysymykset ovat kuitenkin vielä ratkaisematta.

Huolestua ei silti kannata – ainakaan vielä. Neuvottelut noudattavat aina samaa koreografiaa: ensin keskustellaan ja tunnustellaan, sitten isot asiat runtataan maaliin loppumetreillä. Poikkeuksellista päinvastoin olisi se, jos heti ensimmäisellä viikolla olisi saavutettu isoja läpimurtoja.

Keskustelujen tunnelma on ollut voittopuolisesti myönteinen. Pientä sapelinkalistelua lukuun ottamatta maat ovat pyrkineet hieromaan sopua rakentavasti ja rivakasti.

Monista aiemmista kokouksista tuttu jarruttaminen menettelytapoihin vedoten on lähes loistanut poissaolollaan. Esimerkiksi Kööpenhaminassa kehitysmaat vastustivat neuvottelujen viemistä pienempiin ryhmiin ja valtuuksien antamista puheenjohtajille hakea välittäviä esityksiä. Pariisissa kehitysmaat ovat päinvastoin vaatineet vahvempia valtuuksia.

Samoin Kööpenhaminasta poiketen mailla tuntuu vallitsevan laaja luottamus kokouksen puheenjohtajamaahan Ranskaan – ainakin toistaiseksi. Tätä luottamuspääomaa neuvotteluita luotsaava ulkoministeri Fabius voi hyödyntää sovun hakemiseen riitapukarien välillä.

Kokous etenee nyt ministerivetoisesti. Gabonin ja Saksan ministerit vetävät neuvotteluryhmää maiden tukemisesta ja Brasilian ja Singaporen ministerit porukkaa velvoitteiden eriyttämisestä maiden välillä. Kaksi muuta ryhmää käsittelevät kunnianhimon tasoa, pitkän aikavälin tavoitetta ja sitoumusten arviointia sekä toimia ennen vuotta 2020.

Neuvottelujen hankaluutta ei parane vähätellä. Rakentava henki ja etevä puheenjohtaja ovat kuitenkin yhdistelmä, jolla voi saada aikaan hyvää jälkeä.

Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen kirjoittaa Pariisin ilmastokokouksen aikana analyyseja kokouksen etenemisestä. Aikaisemmin sarjassa ilmestynyt:

Toivoterapiaa Kööpenhaminan traumaan (2.12.)

Vetoapua Johtajilta (1.12.)

Kaikki olennainen Pariisin ilmastokokouksesta (30.11.)



Mistä on kyse?