archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Resurssiviisaat markkinat luodaan yhdessä

Kirjoittaja

Satu Lähteenoja

Vanhempi asiantuntija, kestävä kehitys, Demos Helsinki

Julkaistu

Entä jos naapurin auto olisi vapaasti käytössäsi? Entä jos joku kävisi Ikeassa puolestasi? Entä jos seuraava Apple syntyy pitseriassa?

Näitä ja monia muita kysymyksiä pyöritellään parhaillaan ajatushautomo Demos Helsingin Peloton Clubilla neljänsadan resurssiviisaasta yrittämisestä ja yhteiskehittämisestä kiinnostuneen ihmisen voimin. Peloton Club on osa Peloton-ekosysteemiä, jonka kehittäminen käynnistettiin yhteistyössä Sitran kanssa vuonna 2009. Club on rakenteiltaan kevyt yrittäjäyhteisö, vertaishautomo, joka pitkien tuotekehitysprosessien sijaan kehittää uusia liiketoimintakonsepteja kokeilujen kautta. Tänä vuonna leirejä ja testauksia on järjestetty muun muassa Aalto Design Factorylla ja Flow-festivaaleilla, ja lisäksi tiimit tapaavat kuukausittain klubi-illoissa helsinkiläisessä pitseriassa ja innovaatioleireillä.

Peloton Clubin tämän vuoden tiimit kehittävät muun muassa yksityisautojen yhteiskäyttöä, tavaroiden kimppakyytiä, tavaroiden ja palveluiden markkinapaikkaa sekä luomupikaruokaketjua. Tiimejä ja ideoitakin ihmeellisempää on ollut kiinnostuneiden määrä. Sadat ihmiset palavat halusta yhteiskehittää uusia resurssiviisaita tuotteita ja palveluita. Motivaationa heillä on muista ihmisistä tarttuva innostus, mielenkiintoiset uudet tuttavuudet ja halu kehittää ratkaisuja ilmasto- ja resurssikriisiin yhdessä muiden kanssa. Uskon, että tällä energiamäärällä saadaan vielä paljon aikaan. Ehkä seuraava Apple tosiaan syntyy pitseriassa?

Vaaka tulee kallistumaan eduksi yrityksille, jotka ymmärtävät ja rohkeavat kehittää ydintoimintansa resurssiviisaiksi ennen luonnonvarojen merkittävää kallistumista. Peloton tarkoittaa pyöräilykisojen kärkijoukkoa, joka ajaa lähellä toisiaan säästääkseen energiaa, valmiina tekemään irtiottoja. Pelottoman ammattilaiset yhteiskehittävät tuotteita ja palveluja, jotka tekevät resurssiviisaista valinnoista kuluttajille entistä helpompia ja houkuttelevampia. Resurssiviisaan talouden ekosysteemissä on mukana sekä pk-yrityksiä, startuppeja, julkisia organisaatioita, rahoittajia sekä uusista tuotteista ja palveluista kiinnostuneita käyttäjiä. Tähän kärkijoukkoon kuuluu nyt yli tuhat ammattilaista eri toimialoilta.

Resurssiviisaat markkinat ovat selvässä kasvussa. Jos haluat mukaan, ota yhteyttä Demos Helsinkiin!

Mistä on kyse?