archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Sähköauton avulla kohti kestävämpää arkea

Kirjoittaja

Senja Laakso

Tutkijatohtori

Julkaistu

Viisi jyväskyläläistä kotitaloutta testasi viime syksynä kuukauden ajan, millaisilla keinoilla omasta arjesta voi tehdä kestävämpää. Tavoitteena oli vähentää luonnonvarojen käyttöä ja päästöjä erityisesti asumisessa, liikkumisessa, ruokailuissa sekä vapaa-ajassa. Apuna kotitalouksilla oli muun muassa yhteiskäyttöautona toimiva Tesla-sähköauto, jota he käyttivät koko kuukauden ajan.

Salla Pehkonen pääsi kokeilemaan autoa ensimmäisten joukossa. ”Rakastuimme! Kyselimme jo hintaa tuon vuokraukseen vaikka mökkireissua ajatellen!”

Antti Laukkarinen oli Teslan ahkerimpia käyttäjiä. Sähköautolla ajaminen oli hänelle positiivinen kokemus. ”Se on hiljainen, hajuton ja moderni. 300 kilometrin latausväli riittää täällä meidän alueella ja käytöllä useammaksi päiväksi.”

Auton varaaminen sujui kätevästi yhteisen nettikalenterin kautta. Tarvittaessa kotitaloudet sumplivat tarkempia aikatauluja myös puhelimitse ja yhteisessä Facebook-ryhmässä. Auto sijaitsi Jyväskylän keskustassa ja avaimet sai kätevästi viereisestä autovuokraamosta. Auton vuokrasi kotitalouksien käyttöön autovuokraamo Sixt.

Liikkumisvalinnoilla on iso merkitys arkielämän ympäristövaikutusten kannalta. Esimerkiksi Laukkarisen perheellä autoilun osuus luonnonvarojen käytöstä oli yli kolmanneksen. Hiilidioksidipäästöjäkin Laukkaristen autoilu tuotti enemmän kuin suomalaisilla keskimäärin.

Antti Laukkarinen uskoo, että yhteiskäyttöauton avulla oman auton tarve vähenisi merkittävästi: ”Yhteiskäyttöön tulee luontevasti liitettyä enemmän myös julkisilla ja jalan liikkumista. Uskoisin, että meidän tapauksessa yhteiskäyttöauto mahdollistaisi toisesta autosta luopumisen kokonaan.”

Pehkoset eivät omista omaa autoa. Tarvittaessa laina-auto on löytynyt tuttavapiiristä, muuten matkat on kuljettu pyörillä. Salla Pehkonen kuitenkin uskoo, että yhteiskäyttöautolle olisi tarvetta jatkossakin: ”Vanhempani asuvat 16 kilometrin päässä. Fillarilla matkaan kuluu hiukan liikaa aikaa, että voisi vierailla arkena koulujen jälkeen.”

Sähköauto herätti kiinnostusta myös kaupungilla. ”Paljon ihmiset siitä kyselivät. Kaupan pihassa sain ihmetteleviä katseita, kun työnsin ostoskärryt auton nokalle ja nostelin ostokset nokkapellin alla olevaan säilytystilaan”, kertoo Laukkarinen.

Tesla Model S on yhdysvaltalaisen Tesla Motorsin valmistama sähköauto. Se ensimmäinen sähköauto, jonka toimintasäde pääsee lähelle polttomoottoriautoja. Suomessa Tesloja on Trafin mukaan rekisteröity viime vuoden aikana (2014) noin 50 kappaletta.

”Sähköautot yleistyvät hiljalleen niin Jyväskylässä kuin muuallakin maassa. Usein puhutaan siitä että täältä puuttuu latauspisteverkosto ja tämä olisi jarruna sähköautojen yleistymiselle. Käytäntö on kuitenkin osoittanut että tämä ei ainakaan Teslan osalta ole ongelma. Auton 400–500 kilometrin toimintasäde on hyvinkin riittävä päivittäiseen käyttöön”, kertoo Heikki Rantalaiho Sixtistä

Vuokra-autojen käyttö on yleistynyt tasaisesti koko 2000-luvun. Rantalaiho arvelee, että erityisesti yksityishenkilöt vuokraavat auton entistä useammin. Myös minileasing-sopimukset, joissa auto vuokrataan jopa kuukausien ajaksi, ovat yleistyneet.

Salla Pehkonen toivoo, että myös sähköautot ja yhteiskäyttöpalvelut yleistyisivät: ”Ekosähköllä edullisesti latautuva auto olisi ideologisesti suunta oikeaan.” Toistaiseksi yhteiskäyttö kuitenkin taitaa päättyä kokeilun jälkeen. ”Pitäisi olla hirmuisesti osallisia että yhteiskäyttöautoksi valikoituisi tosielämässä Tesla.”

Kokeilu oli osa resurssiviisauteen tähtäävää hanketta. Jyväskylässä toteutettiin syksyllä Tulevaisuuden kotitalous -hanke, jossa kotitaloudet testasivat kuukauden ajan erilaisia keinoja vähentää oman arkensa ympäristövaikutuksia. Hanke oli osa Sitran Kohti resurssiviisautta -hankekokonaisuutta. Resurssiviisaudella tarkoitetaan luonnonvarojen kestävämpää käyttöä ja päästöjen vähentämistä hyvinvoinnista tinkimättä. Hankkeessa yhtenä kokeiluna oli yhteinen Tesla-sähköauto, joka vuokrattiin  kotitalouksien käyttöön kuukauden ajaksi.

 

Mistä on kyse?