archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Sitra on hupparikansan puolella

Julkaistu

Nuorisotyön viikko on täällä! Allianssi ry aloitti #hupparikansanpuolella-kampanjan, jossa se haastaa eri tahoja viemään nuorisotyön positiivisten vaikutusten viestiä eteenpäin hauskalla tavalla: ota selfie hupparissa ja haasta seuraava taho mukaan. Me Sitrassa tartuimme haasteeseen ja levitämme tärkeää viestiä eteenpäin.

Miksikö?

Sitran tavoitteena on rakentaa huomisen menestyvää Suomea. Huomisen? Puhutaan siis tulevasta. Ketkä rakentavat menestyvää ja paremmin voivaa Suomea? Vastaus: ihmiset. Jos siis haluamme vaikuttaa Suomen tulevaisuuteen, meidän pitää vaikuttaa nyt niihin tekijöihin ja ihmisiin, jotka tulevaisuudessa työskentelevät, eläköityvät, opiskelevat, perustavat perhettä jne. – nuoriin. Jos nuoret voivat nyt pahoin, millainen yhteiskunta Suomi on kymmenen vuoden kuluttua?

Mitä Sitra sitten tekee lasten ja nuorten hyväksi?

Käynnistimme Sitrassa vuoden 2013 alussa Nuorten tilannekuva -kokonaisuuden, jonka tavoitteena on luoda uusia ratkaisuja nuorten auttamiseen ja tukemiseen. Keskeistä on eri palvelujärjestelmien toimijoiden yhteen saattaminen ja reagoiminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa matalalla kynnyksellä: toisin sanoen, pyrkiä ennaltaehkäisemään ongelmia ja lisäämään palveluita sinne, missä nuoret ovat.

Mitä nämä toimet ovat olleet konkreettisesti? Olimme mukana toteuttamassa Suunta-palvelua yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa. Kokeiluhankkeessa kehitettiin neuvonta- ja ohjauspalvelua nuorille matalalla kynnyksellä. Netti on pullollaan tietoa, mutta osa siitä tiedosta on valitettavan vaikeaselkoista, ja ohjeita on hankala löytää. Usein erilaiset neuvontapisteet ovat auki vain virka-aikoina ja niihin pääseminen voi olla hankalaa. Halusimme luoda palvelun, joka tarjoaa nuorille henkilökohtaista neuvoa ja apua virka-aikojen ja -seinien ulkopuolella. Palvelun, joka auttaa nuoria löytämään oman suuntansa. Muodostui Suunta-palvelu: valtakunnallinen chat-pohjainen ohjaus- ja neuvontapiste, jonka tavoitteena on ohjata nuoria kohti työtä ja koulutusta. Suunta-palvelu käynnistyi osana Ylen Nuorille. Nyt! -toimintakampanjaa, johon kutsuttiin syksyn 2013 aikana kaikki suomalaiset auttamaan nuorten syrjäytymisongelman ratkaisemisessa. Pelastakaa Lapset ry otti Suunta-palvelun hienosti osaksi heidän palvelukokonaisuuttaan ja nyt toiminta on vakinaista.

Työ lasten ja nuorten auttamiseksi ei päättynyt tähän. Tällä hetkellä pilotoimme Espoossa ja Mikkelissä niin kutsuttua Tajua Mut! -toimintamallia, jonka tavoitteena on auttaa lapsia ja nuoria mahdollisimman varhaisessa vaiheessa sekä saattaa eri alan ja organisaatioiden toimijoita yhteen. Tajua Mut! on työkalu, joka vastaa kansalliseen tarpeeseen saattaa toimijoita yhteen sekä auttaa lapsia ja nuoria ajoissa. Toimintamallin idea tulee Hollannista, jonka jokaisessa kunnassa toiminta on pakollista. Tässä välissä mainittakoon, että Hollanti sijoittuu vertailussa kärkisijoille varhaisessa auttamisessa.

Mikkelin ja Espoon kokeilut antavat positiivista suuntaa, mutta kaksin ne eivät riitä. Tarvitsemme enemmän kuntia kokeilemaan rohkeasti uusia toimintamalleja lasten ja nuorten tukemiseksi. Me Sitrassa olemme #hupparikansanpuolella – onko sinun kuntasi?

Mistä on kyse?