archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Slushin voimalla muutoksen tietä eteenpäin!

Kuuluvatko hissipuheet kohta kansalaistaitoihin yhdessä teknologiataitojen kanssa?

Kirjoittajat

Kati Kallimo

Perusturvan toimialanjohtaja, Jyväskylän kaupunki

Mia Lindberg

Erityisasiantuntija, Jyväskylän kaupunki

Julkaistu

Asiantuntijoiden ja kehittäjien työhön sisältyy osallistumisia erilaisiin tapahtumiin ja seminaareihin. Välillä matkapäivät ovat raskaita ja tekemättömät toimistotyöt pyörivät mielessä.

Oikealla asenteella osallistumiset erilaisiin tapahtumiin ovat kuitenkin antoisia, ja joskus todella voimaannuttavia.

Heti ensi metreiltä alkaen tuntui, että Slushissa on jotain erityistä. Toki tapahtuman valtava tarjonta ja erityislaatuisuus olivat tiedossa, mutta se myös tuntui. Täällä startupit, teknologiagurut, sijoittajat, isot johtajat sekä tiedonjanoiset ja innostuneet ihmiset ovat kohtaamassa toisiaan, rennosti huppareissa, mutta selvästi tosissaan.

”Huipputasoisesta amerikkalaisesta paatoksellisuudesta ei voinut kuin nauttia.”

Avajaistilaisuudessa muistettiin satavuotiasta Suomea, ja annettiin paikalla olleelle Sauli Niinistölle lahjaksi sosiaalisen median kampanja #bragforfinland. Aivan loistavaa! Seuraavaksi värivalojen loisteeseen ilmestyi Al Gore. Meillä suomalaisilla on paljon oppimista amerikkalaisten myyvästä ja vangitsevasta puhetyylistä. On aina hienoa päästä kuulemaan todella intohimoista puhujaa. Ei jäänyt paljoa epäselvää.

Ilmastonmuutoksen vakavat vaikutukset ovat jo täällä, sitä ei voida kieltää. Silti monet kieltävät asian olevan vaarallinen tai koskevan heitä millään tavalla. Gore painotti, että meillä on keinot, tietoa ja teknologiaa, ja meidän on oltava osa muutosta. Nyt. Meidän on muututtava, ja vielä siihen on mahdollisuus. Vain niin selviämme, että olemme kaikki osana muutosta. Huipputasoisesta amerikkalaisesta paatoksellisuudesta ei voinut kuin nauttia.

Nopeasti muuttuvassa maailmassa vaaditaan nopeaa reagointia

Sosiaali- ja terveysministeriön alatapahtumassa SoteSlushissa esitettiin hissipuheita ja etsittiin tulevaisuuden ratkaisuja. Tilaisuus veti paljon ihmisiä: on hyvä olla siellä missä tapahtuu.

Jäi tunne, että uusia teknologisia ratkaisuja ja innovaatiota todella etsitään ja niitä halutaan hyödyntää. Hissipuheiden merkitys korostui seuraavassa tapahtumassa, jossa etsittiin uuden sukupolven äitiyspakkausta, eli seuraavaa vastaavaa suurta innovaatiota. Nopeasti muuttuvassa maailmassa vaaditaan nopeaa reagointia. Ei varmasti mene kovin kauan, kun asia kuin asia pitää osata kertoa hissipuheen avulla, ja vastaanottaja tekee päätöksiä muutaman minuutin annin perusteella.

”Jyväskylässä uskomme, että pöhinä on yksi muutosvoimista.”

Ehkä tämä kuuluu teknologiaosaamisen ohella tulevaisuudessa kansalaistaitoihin tai ainakin työntekijätaitoihin?

Kaikki eivät pidä sanasta pöhinä, mutta sitä Slushissa todella oli. Ilmastonmuutos ja Sote-muutos eivät ole niin toisistaan kaukaisia asioita kuin äkkiseltään voisi tuntua. Ja molemmathan ovat jo täällä, joten meidän tulee muuttua ja olla osa muutosta.

Jyväskylässä uskomme, että pöhinä on yksi muutosvoimista. Siksi järjestämme tapahtumia ja kohtaamisia, sekä käymme hakemassa oppeja muiden järjestämistä tilaisuuksista. Molemmissa mainituissa muutoksissa tarvitaan uskoa, innostusta, työtä, työtä ja työtä.

Jatketaan tapahtumia, organisointia ja asioista kiinnostumista, ja uskalletaan muuttua. Saadulla energialla kuljetaan pitkä pätkä muutostietä. Kannatti lähteä, kiitos Slush!

Sitra toi ryhmän soten tekijöitä eri puolilta Suomea tutustumaan, verkostoitumaan ja inspiroitumaan Slushiin. Muut aihetta käsittelevät blogikirjoitukset löydät täältä ja täältä

Mistä on kyse?