Kuvaaja: Katri Parovuori

Julkaistu 12.10.2015

SmartClean – Vihreitä toimistorakennuksia

Miten pienennetään julkisten rakennusten ympäristövaikutuksia? Rakennusvaiheen ratkaisut ovat tärkeitä, mutta käyttö ratkaisee.
Kirjoittaja

Katri toimii Senior Business Advisorina Helsinki Business Hubissa, joka on Helsingin seudun elinkeinoyhtiö. Yhtiö edistää ulkomaisten yritysten sijoittumista sekä innovaatiovetoisten yritysten kasvua ja kehittymistä pääkaupunkiseudulla. Katrin fokuksessa ovat erityisesti smart ja cleantech. Hänellä on pitkä kokemus muoviteollisuudesta materiaalien, tuotteiden ja liiketoiminnan kehitystehtävissä.

Olen viime aikoina saanut tutustua muutamaan ekologisesti ja ekologiseksi rakennettuun toimistorakennukseen, joiden energia-, materiaali- ja vesiratkaisuissa on pyritty mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavaan lopputulokseen. Talotekniikka kiinnostaa aina, varsinkin kun suunnittelussa ja toteutuksessa on pyritty johonkin aivan uuteen ja erilaiseen. Erityisen kutkuttava oli ajatus suljetusta viemärijärjestelmästä, jossa kiinteä aines kompostoidaan ja jossa vesi palaa takaisin kiertoon juomavetenä. Hmmm…?

Aurinkokennot, maalämpöjärjestelmät, painovoimainen ilmastointi, viherkatot, luonnonvalon hyväksikäyttö valaistuksessa sekä sadeveden talteenotto ja puhdistus ovat palikoita, joilla julkisten rakennusten ympäristövaikutuksia voidaan minimoida. Puurakenteilla hiilitasetta pienennetään jo rakennusvaiheessa. Elävän, vihreän rakennuksen elementteinä pidetään lisäksi muun muassa käytettävien materiaalien harmittomuutta, hyviä joukkoliikenneyhteyksiä ja suljettua vesikiertoa.

Seattlessa sijaitsevassa Bullitt Centerissä ja Vancouverin kampusalueen CIRS-rakennuksessa ratkaisut on viety vielä pitemmälle: suunnittelun lähtökohtana on ollut ihmisten käyttäytymisen muutos ja oppiminen.

Bullitt Centerin taustalla on säätiö, jonka tavoitteena oli rakentaa maailman vihrein rakennus käyttäen jo valmiita, kaupallisesti saatavissa olevia ratkaisuja. Edelläkävijänä pari vuotta sitten avattu rakennus tuli maksamaan 25 % enemmän kuin vastaava ”perinteinen” toimistorakennus.

Aurinkokennot, maalämpöjärjestelmä, sadeveden talteenotto ja puhdistus ovat käytössä muuallakin, mutta Bullitt Centerissä pyrittiin toteuttamaan kaikki elävän rakennuksen tavoitteet. Yksi erikoisuus on kompostoiva WC-järjestelmä. Voiko edes puhua WC:stä, kun yhden käynnin vedenkulutus on kaksi (2) ruokalusikallista vettä?

Loppujen lopuksi jokaisen rakennuksen kuitenkin tekee ympäristöystävälliseksi vasta se, kuinka sitä käytetään – ihmiset. Bullitt Centerin näyttöpaneeleista jokainen talossa kävijä voi seurata reaaliajassa rakennuksen järjestelmiä: energiantuottoa ja -kulutusta sekä suorituskykyä tavoitteisiin nähden. Rakennuksessa työskenteleviä rohkaistaan hissin sijasta käyttämään rappusia ja kulkemaan töihin julkisilla kulkuneuvoilla tai polkupyörillä. Usein toimistorakennuksissa raput on sjoitettu piiloon, Bullitt Centerissä ne ovat ensimmäinen asia, jonka kävijä huomaa tullessaan etuovelle. Suuret ikkunat ja porrastasanteet, joihin voi pysähtyä keskustelemaan ja katselemaan upeita maisemia, vetävät puoleensa. Taloon on varattu parkkipaikkoja ainoastaan polkupyörille.

Kanadassa Brittiläisen Kolumbian yliopistolla toimiva Ympäristövastuun interaktiivinen tutkimuskeskus CIRS (nimi on aivan yhtä mahdoton alkuperäiskielellä: Centre for Interactive Research on Sustainability) toimii paitsi opetusympäristönä myös tutkimusalustana. Psykologian laitoksella on omat tilansa talon neljännessä kerroksessa. Talon käyttökokemukset ja ihmisten oppiminen ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin teknologisten ratkaisujen toimivuus. Tutkimuskeskuksessa pilotoituja ratkaisuja ollaan ottamassa käyttöön myös muualla yliopistokampuksen alueella. Esimerkiksi jätteiden lajitteluastiat on todettu toimiviksi ja pian ne ovat käytössä myös muilla laitoksilla.

Uudella tavalla rakennetut rakennukset kiinnostavat. Vancouverin CIRS-rakennukseen ja Seattlen Bullitt Centeriin voi tutustua näyttävien nettisivujen lisäksi myös paikan päällä. Oli mielenkiintoista päästä kurkistamaan kulissien taakse. Niin ja pitihän sitä Bullitt Centerin kompostoivaa WC:täkin kokeilla. Pissasta puhdistettua vettä emme kuitenkaan saaneet maistaa. Terveysvirasto ei ole ainakaan toistaiseksi antanut lupaa sulkea vesikiertoa.

Mistä on kyse?