archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Tehdään tulevaisuuden työelämästä valoisa

Julkaistu

Pirstaloitunut, muuttuva, globaali, yrittäjämäinen ja verkostomainen. Työn muuttunutta luonnetta kuvataan usein edeltävillä attribuuteilla. Jäykästä tulee joustavaa, stabiilista epävarmaa, paikallisesta kansainvälistä ja hierarkisesta verkostomaista. Yhä enemmän mietitään, miten tähän muuttuvaan työelämään pitäisi varautua, että siinä selviytyisi? Mitä osaamista tulevaisuudessa tarvitaan ja mistä sitä voisi kätevästi hankkia?

Tulevaisuuden ammatteja on kuitenkin haasteellista, ehkä jopa tarpeetonta ennakoida. Vaikka vanhoja työpaikkoja häviää, syntyy uusia jatkuvasti tilalle. Kuka olisi arvannut, että tviittaaja voi olla ammatti, tai että selfietikku löytääkin tiensä kuluttajille? Tai kun oma työ menee alta, aito vaihtoehto on tehdä sama työ itse – toiminimellä, freelancerina tai jopa usealle eri taholle. Ja mahdollisesti myös työllistää jonkun toisenkin.

Ehkä fiksumpaa olisi miettiä kyvykkyyksiä, joiden avulla lingossa selviää. Kun mietimme tulevaisuudessa tarvittavia taitoja, luovuus, vuorovaikutustaidot, yrittäjämäisyys ja yrittelijäisyys korostuvat. Suomi tarvitsee tulevaisuudessa entistä enemmän näillä ominaisuuksilla varustettuja työntekijöitä ja työnantajia, yrittäjiä, jotka uskaltavat tavoitella kasvua.

Yritteliäämmän Suomen puolesta

Vaikka taloudellinen tilanteemme on lievästikin sanottuna huolestuttava, ei saa jäädä tuleen makaamaan, niin kuin eräs viisas tuntematon sanoi, sillä apatian keskellä Suomi tarvitsee myös innostavia esimerkkejä, tarinoita ja tukea yhteiskuntarakenteen muutokseen.

Me Sitrassa haluamme omalta osaltamme rohkaista muutokseen ja tukea yritteliästä Suomea. Olemme aloittaneet yhteistyöprojektin Nuori Yrittäjyys -yhdistyksen kanssa, joka tekee konkreettista työtä yrittäjävalmiuksien lisäämiseksi muun muassa korkeasti koulutetuille nuorille.

Nuori Yrittäjyys kursseilla nuoret oppivat tekemällä ja suomalaisissa kouluissa opittu tieto otetaan käyttöön. Tänä lukuvuonna 17 korkeakoulua tarjoaa opiskelijoilleen NY Start Up -kurssia, jossa perustetaan oikealla rahalla toimiva harjoitusyritys. NY-harjoitusyritys kartuttaa opintoviikkoja ja yhdistää monialaisesti opiskelijoita oikeiden haasteiden äärelle.

”Kokemuksemme mukaan työelämässä tarvittavat taidot harjaantuvat oikeissa tilanteissa ja oman osaamisen tunnistaminen vahvistuu. Tämä edistää korkeakouluista valmistuvien parempaa sijoittumista työelämään. Ohjelman jälkeen jopa 20 % nuorista työllistää itsensä yrittäjänä tai perustaa yrityksen myöhemmin”, toiminnanjohtaja Virpi Utriainen kertoo.

Lisäksi Sitra lahjoittaa tänäkin vuonna Taivas + Helvetti vol. 3 -kirjaa eri puolille Suomen kirjastoja. Taivas ja Helvetti -kirjasarja kertoo eri yrittäjien tarinoita innostavalla tavalla. Sen kolmas osa julkaistiin tänä syksynä. Rehellinen ja inspiroiva kirjasarja onkin osoittautunut lukijamenestykseksi – eikä mikään ihme!

“Taivas+Helvetti -tekemisen tavoitteena on, että jätämme yhteiskunnan vahvempana seuraavalle sukupolvelle. Siksi haluamme vaikuttaa nuoriin. Olemme tähän mennessä saaneet lahjoittaa noin 45 000 kirjaa valmistuville nuorille. Lisäksi 25 000 suomalaista on ostanut Taivas+Helvetti -kirjan itselleen tai lahjaksi. ”, toteaa yksi kirjasarjan kirjoittajista, sarjayrittäjä Mika Mäkeläinen.

Kirjasarja on myös saanut nuorilta varsin positiivista palautetta. Esimerkiksi Jenni Vaasasta kertoo perustaneensa kirjan vaikutuksesta yrityksen. Nuorten myös kerrotaan lukeneen kirjasarjan tarinoita ääneen bussissa Kajaanista Lohjalle.

”Yrittäjätarinoiden kautta yrittäjyys on saanut kasvot ja nyt ymmärrän että yrittäjäthän onkin ihan tavallisia ihmisiä!” Raision lukion abi kertoo.

Marraskuu ja siihen kuuluva kaamos on taas täällä. Tänään Suomi saa kuitenkin kirkasvalohoitoa, sillä loppuunmyyty start up -tapahtuma Slush on täällä. Näitä valovoimaisia esimerkkejä me tarvitsemmekin, sillä iltojen pimetessä myös valot näkyvät paremmin.

Mistä on kyse?